dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je u Mostaru obilježen taj tjedan, u Princess dvorani Mepas Mall-a je održana jedno edukativno predavanje s brojim izlagačima, naravno najviše na temu samog dojenja, ali i prehrane dojilja i o tome kako pravilno držati dijete.

Organizatorice ovog događaja su dr. Tanja Krešić, ginekolog, i Rusmira Arapović, savjetnica za dojenje. U našem programu smo ugostili dr. Tanju Krešić koja nam je otkrila više detalja o dojenju i sinoćnjem druženju.

Ovo je deveta godina zaredom da organiziramo ovakvo druženje i sve je krenulo od čiste ljubavi i entuzijazma sestre Rusmire. I ja sam nekada dolazila na ta druženja kao gost a onda smo s vremenom razvile i počele širiti ovu priču oko dojenja. Odaziv je bio najveći ove godine. Baš sam zadovoljna i organizacijom i odazivom te dolaze samo poruke zahvale za organizaciju događaja.“, istaknula je dr. Tanja Krešić.

Zaključak sinoćnjeg druženja je da se ne zaboravi na podršku, da će se pojaviti sumnja u kvalitetu mlijeka, je li ono pojede koliko treba, je li ispravno držimo dijete, koliko je puta pelena promijenjena.. Sve su to izazovi koji umornu mamu zadese. Podrška obitelji je itekako važna, odustajanje od dojenja dolazi zbog mastitisa, ragada, problema s bradavicama ali je važno reći da se ti problemi mogu prevazići upravo dojenjem.“, ističe dr. Tanja Krešić.

Nalazimo se u podneblju kao da umiremo svaki dan od gladi, ako dijete plače nije uvijek signal da je dijete gladno. Dojenje nije smo način da se nahrani dijete, tako ih i utješimo. Veliki problem je da nemamo svijest da dijete doji u početku cijeli dan. Kada bi smo izbrojali podoje bilo bi ih 10-12 čak i više ali to je prirodno i normalno. Kasnije dolazi obročnost gdje podoji traju 15 minuta, ali u prvim mjesecima dojenje traje cijeli dan. Kako znamo da je dojenje uspješno, vidjet ćemo po broju mokrih pelena, i koliko je dijete zadovoljno i dobiva li na težini. Krizni dani su kada dijete ima skokove u razvoju.“, istaknula je dr. Tanja Krešić.

Dojenje je najzdraviji, najprirodniji i najekonomičniji način prehrane djeteta s kojim se ujedno razvija i emocionalna povezanost majke i djeteta.

Dojenje je važno za sve, bilo koju bolest dojenje može spriječiti. Imunološka uloga mlijeka je važna. To je prvi imunitet koji dijete dobiva, ništa se tome slično ne može proizvesti. Osim emotivne povezanosti uslijed umora i iscrpljenosti ističem kako dojenje smanjuje mogućnost nastanka ginekološkog karcinoma. Većina žena koja doji ne dobiva mjesečnicu tijekom tog razdoblja što nas štiti od karcinoma dojke, karcinoma endometrija i karcinoma jajnika.”, zaključila je dr. Tanja Krešić.

Najčitanije

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...