Vlada Hrvatske za projekte od interesa za Hrvate u BiH daje 6,5 milijuna eura

Hrvatska vlada je na današnjoj sjednici raspodijelila 6,5 milijuna eura za 199 obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH, a nastavlja podupirati s 59.000 eura i projekt “Susreti hrvatske dijaspore”.

“U cilju pružanja potpore povratku i održivom ostanku Hrvata, unaprjeđenju kvalitete života i stvaranja uvjeta za održivi rast i razvoj, međuresorno povjerenstvo je temeljem provedenog javnog natječaja, stručne procjene terenskog nadzora i održanih sjednica predložilo 199 projekata za sufinanciranje”, istaknuo je državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Odlukom koju je Vlada usvojila, 6,5 milijuna eura raspodijelit će se iz proračuna Središnjeg ureda za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu.

Za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti izdvojit će se 1,8 milijuna, iz područja kulture 1,3 milijuna, zdravstva milijun, poljoprivrede 686.000, a iz ostalih područja 1,7 milijuna eura, prenosi Hina.

Vlada će u iznosu od 59.000 eura nastaviti i s potporom projekta “Susreti hrvatske dijaspore”, koji je proglašen strateškim projektom za Hrvate izvan RH.

“Vlada ovaj projekt podupire od 2023., događa se u organizaciji Hrvata Južne Amerike i kroz različite oblike čini sve čvršću vezu Hrvatske i Hrvata iz ovog dijela svijeta”, rekao je Milas.

Iduće će se godine susreti organizirati u Brazilu, a novac kojim ga hrvatska Vlada podupire osiguran je u državnom proračunu za 2024. i projekcijama za 2025. i 2026.

Osmi su to “Susreti hrvatske dijaspore” po redu i bit će prvi susret u zemlji portugalskog govornog područja. Ujedno je to i godina u kojoj se obilježava 100. hrvatskog useljavanja u Brazil, dodao je Milas.

Na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH, Vlada je proglasila strateškim značajnim projekte Banjolučke biskupije i “Memorijalni centar Groblje Mira na Bilama”.

Banjolučkoj biskupiji i Udruzi Mir International iz Mostara dodijelit će se 530.000 eura iz proračuna Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH. Banjolučkoj biskupiji za trapistički samostan, odnosno opatiju “Marija Zvijezda” te za crkvu sv. Josipa i pastoralni centar u Drvaru 180.000, a za Memorijalni centar Groblje mira 350.000 eura.

Najčitanije

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

Mirna Pehar: Vjerujem da će se svaka žena pronaći u pjesmi “Maske”

Mirna Pehar, talentirana mlada glazbenica iz Mostara, nedavno je...

Danijel Perić i Josipa Bošnjak: Želimo svima približiti klasičnu glazbu

Udruga "Kulturni preporod" osnovana je ove godine i okuplja...

Cro Star se u Visokom izborio za 15 medalja

Mostarski Taekwondo klub Cro Star je u subotu nastupio...

Proslavljena župna svetkovina Male Gospe i predstavljena knjiga  „Iz trebinjskih susreta“

Prošle nedjelje, 8. rujna, proslavljena je župna svetkovina Male...

Biblijska poruka 16. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana

Evanđelje dana Lk 7,1-10 Pošto Isus dovrši sve svoje besjede...

Dječaci mostarske Neretve bez premca na Livno Open 2024

Proteklog vikenda mostarska Neretva nastupila je na Međunarodnom judo...