Pod lupom: Počela nestranačka izborna prosmatračka misija

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” započela je građansku, nestranačku promatračku misiju za Lokalne izbore 2024. godine. U prosmatračkoj misiji sudjeluje 56 dugoročnih promatrača/ica iz skoro 50 organizacija civilnog društva širom BiH, a na izborni dan će biti angažirano 1.000 promatrača/ica izbornog dana.

U naredna tri mjeseca dugoročni promatrači/ice će raditi na promatranju rada lokalnih izbornih komisija i poštivanja rokova propisanih izbornim kalendarom, implementaciji pilot projekata uvođenja novih tehnologija u izbore, evidentiranju i prijavi izbornih nepravilnosti i prevara, te obuci promatrača/ica izbornog dana. O svojim aktivnostima dugoročni promatrači/ice će izvještavati na tjednoj razini, a iz Koalicije “Pod lupom” su poručili da će sve nalaze blagovremeno objavljivati, te da će svako kršenje izbornih pravila prijavljivati nadležnim institucijama.

Nestranačko promatranje izbora vraća povjerenje građana i građanki u izborni proces i značajno utiče na sprečavanje izbornih nepravilnosti. Dodatno, zahvaljujući posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje jačaju integritet izbora i sprečavaju dokazane izborne krađe i prevare, te novim tehnologijama koje se pilotiraju, postoje dobre osnove za slobodnije i poštenije izbore. – poručili su iz Koalicije „Pod lupom“.

Podsjećamo, posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH implantirano je 4 od 5 prioritetnih preporuka Koalicije „Pod lupom“ koje se odnose na reformu biračkih odbora i uvođenje novih tehnologija u izbornih proces i to elektronske identifikacije birača, skenera glasačkih listića i transmisije izbornih rezultata sa nivoa biračkog mjesta. Prije dvije godine, 100 000 građana/ki je potpisalo peticiju Koalicije „Pod lupom“ za uvođenje novih tehnologija. Glas građana se čuo, a njihovi zahtjevi se konačno počinju ostvarivati.

U naredna tri mjeseca Koalicija „Pod lupom“ će aktivno raditi na praćenju izbornog procesa i otklanjanju izbornih nepravilnosti.

Koalicija „Pod lupom“ je već i prije samog početka dugoročnog promatranja Lokalnih izbora 2024. godine poslala 45 prijava izbornih nepravilnosti koje spadaju u kategorije preuranjene izborne kampanje i zloupotrebe javnih resursa. Stoga, pozivamo sve političke subjekte i kandidate/kinje na izborima da poštuju izborna pravila, te sve institucije na suradnju u narednom razdoblju. – poručeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Iz Koalicije “Pod lupom” su podsjetili da se građani/ke mogu prijaviti za nestranačke promatrače/ice izbornog dana, te prijaviti sve izborne nepravilnosti Koaliciji „Pod lupom“, putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili putem dostupnih online obrazaca na www.podlupom.org.

Najčitanije

Darko Puljić o poduzetništvu: Slušajte sebe, radite i borite se

Danas u programu Običnog radija gostovao je Darko Puljić....

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...