Svečana akademija u povodu obilježavanja Dana škole Gimnazije fra Grge Martića Mostar i 50. obljetnice njezina rada

U Galeriji kraljice Katarine Kosače Mostar 24. svibnja 2024. Gimnazija fra Grge Martića Mostar svečanom je akademijom i izložbom fotografija obilježila Dan škole i 50 godina njezina rada. Tom je prigodom ugostila uvažene predstavnike Grada kao osnivača škole, izaslanike Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, Zavoda za školstvo Mostar, predstavnike vjerske zajednice i društvenoga života, ravnatelje, djelatnike i učenike.

U programu su nastupili sadašnji i bivši učenici, čime se potvrdilo neraskidivo zajedništvo i snaga koji su zaglavni kamen i temelj budućnosti škole. Tako su, između ostalog, glazbenom rekonstrukcijom minuloga vremena, aranžmanom pjesama iz različitih dekada proteklih 50 godina probudili nostalgiju i podsjetili na iskustvo životnoga putovanja na kojemu smo kao pojedinci i kao zajednica izgrađivali bolji svijet.

U ime domaćina skupu se prigodnim riječima obratila ravnateljica profesorica Zdenka Leženić iznijevši vremeplov rada škole. Pozdravni je govor uputio i načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara g. Božo Ćorić.

Afirmativnim i konstruktivnim odnosom prema svim sudionicima odgojno-obrazovnoga procesa, primjenom suvremenih metoda rada, kao i suradnjom s društvenom zajednicom, Gimnazija fra Grge Martića Mostar iz godine u godinu ostvarivala je svoje ciljeve, kako na odgojno-obrazovnom planu, tako i u unaprjeđenju cjelokupne društvene zajednice čiji je važan čimbenik punih 50 godina svoga postojanja. Od samoga je osnutka okupljala istaknute pojedince, intelektualce i prvake naše zajednice koji su svojim predanim i inovativnim radom utisnuli neizbrisive tragove na živote brojnih učenika i cijele zajednice. Tijekom proteklih 50 godina profesorski zbor škole pod vodstvom ravnatelja iznjedrio je brojne generacije mladih ljudi spremnih na životne i akademske izazove.

Predsjednik Školskog odbora g. Danijel Vidović obratio se nazočnima i svim dosadašnjim ravnateljima gimnazije dodijelio zahvalnice za predan rad i doprinos. Tom je simboličnom gestom odao priznanje za rad svim bivšim i sadašnjim djelatnicima škole koja je zahvaljujući njihovim naporima ostvarila visoku razinu stručno-pedagoških standarda i stekla ugled prestižne škole koju upisuju visoko motivirani učenici željni znanja i izgrađene svijesti o tome kolika će im dobra donijeti gimnazijska izobrazba.

Poznato je da su učenici ove škole stečenim znanjima i umijećima uvijek prednjačili na općinskim, županijskim i državnim natjecanjima pa su tako i ove godine primili brojna priznanja.

Svi oni koji su imali čast i privilegiju biti dijelom jedinstvene zajednice koju je okupila Gimnazija fra Grge Martića Mostar i da baštine njezine vrijednosti danas osjećaju veliki ponos. Njihovo je iskustvo u gimnaziji utkano u naslijeđe koje su prigrlile nove generacije nastavljajući čuvati njezinu tradiciju i neprolazne vrijednosti.

Svečanost je završila izložbom fotografija koja vodi na putovanje kroz povijest i najzornije svjedoči o pedesetogodišnjem zajedničkom iskustvu. Kao tragovi kolektivnoga pamćenja te su fotografije vizualno sučelje koje ujedinjuje prostor, vrijeme i sjećanje kao odraz minuloga vremena.

A pedeset ti je tek, gimnazijo naša…

Najčitanije

Darko Puljić o poduzetništvu: Slušajte sebe, radite i borite se

Danas u programu Običnog radija gostovao je Darko Puljić....

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

Federacija je zločinačka tvorevina

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se...

Doso Produkt d.o.o. Široki Brijeg raspisuje natječaj za posao

Firma Doso Produkt d.o.o. iz Širokog Brijega objavljuje natječaj...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

Žana Alpeza: Uvijek sam željela neku promjenu i samorazvoj

Žana Alpeza, predsjednica Udruge Pravi put, spisateljica i mentorica...

Ana Kordić: 25 godina spavamo, trebamo prednost dati prirodnim i ekološkim jastucima

Brand Pulvinaris predstavili smo danas u Vijestima plus Običnog...