Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine predstavlja se na 25. Mostarskom sajmu gospodarstva

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine predstavlja se na ovogodišnjem, 25. Mostarskom sajmu gospodarstva od 16. do. 20. travnja 2024. godine. Sektor zdravstvene ekologije i Sektor javnog zdravstva sa pripadajućim službama i odjelima predstavljaju svoj rad partnerima s kojima Zavod radi već godinama. Svoje djelatnosti, usluge i kapacitete predstavljaju i budućim partnerima i široj javnosti.

“Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine sudjeluje u društvenome životu Federacije Bosne i Hercegovine na više načina. Kontinuirano promiče javno zdravstvo i važnost javnog zdravlja. Kroz Sektor zdravstvene ekologije brine se o kvaliteti hrane, vode, predmeta opće uporabe, zaštiti od zračenja i drugih elemenata koji utiču na zdravstveno stanje stanovništva s ciljem da kvaliteta života stanovništva bude na što većoj razini. Zato je važno da se predstavimo i gospodarstvenicima, osobito u svjetlu naših komercijalnih djelatnosti”, rekao je prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

 “Biti dio sajma na kojem se okuplja preko 800 izlagača iz različitih oblasti ekonomije, privrede, industrije, trgovine, kulture kao i brojni visoki zvaničnici čitavog regiona i europskih zemalja za Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH predstavlja izuzetnu prigodu za institucionalnu promidžbu, korisne poslovne razgovore, jačanje postojećih i stvaranje novih intersektorijalnih partnerstva. Jedna od osnovnih zadaća institucionalnog javnog zdravstva je da unaprijedi sve dimenzije zdravlja i kvaliteta života stanovništva kroz nadzor različitog spektra čimbenika rizika po zdravlje, kako onih vezanih za životni stil, tako i onih vezanih za okoliš. Učešće na ovako značajnom skupu je izuzetna prilika da Zavod široj javnosti institucionalno predstavi svoje djelatnosti kao i redovite aktivnosti i usluge”, rekla je prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak, dr. med., pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

“Sektor zdravstvene ekologije će upoznati zainteresirane posjetitelje s vrlo bitnom ulogom laboratorijskih ispitivanja zdravstvene ispravnosti (mikrobiološki, kemijski, radiološki parametri), parametara kvalitete, kao i nutritivne vrijednosti proizvoda hrane, vode i predmeta opće uporabe (kozmetika, dječje igračke, pribor, posuđe, ambalaža, oprema koja dolazi udodir s hranom i vodom za piće). Aktivnosti Sektora zdravstvene ekologije se obavljaju u skladu sa zahtjevima legislative koja je usklađena sa legislativnom EU. Laboratorji Sektora su akrteditirani prema zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025 i time se dokazuje pouzdanost i točnost rezultata rada. Također, od velikog je značaja dobra suradnja s Upravama za inspekcijske poslove na federalnoj i županijskim razinama, kao i domaćim proizvođačima sve s ciljem plasiranja na tržište Federacije BiH zdravstveno ispravnih i nutritivno vrijednih proizvoda, kako bi zaštitili i unaprijedili zdravlje stanovništva”, rekla je Slađana Šarac, dipl. ing. preh. tehn., pomoćnica ravnatelja za zdravstvenu ekologiju i voditeljica Sektora zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani posjetitelji Mostarskog sajma gospodarstva imaju prigodu na zavodskom štandu razgovarati s djelatnicima Zavoda i dobiti sve informacije i korisne informativno-edukativne materijale o javnozdravstvenim temama i djelatnostima Zavoda te uraditi besplatnu fizikalno-kemijsku i mikrobiološku analizu uzoraka vode namijenjenu za ljudsku potrošnju.

Za prigodu sajma, pripremljen je i katalog usluga Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine koji je na raspolaganju posjetiteljima sajma.

Organizatori očekuju da će sajam obići oko 50 tisuća posjetitelja.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BIH svoje djelatnosti i redovite aktivnosti i usluge predstavlja i na drugim sajamskim manifestacijama i događajima u BiH, regiji i svijetu.

Podsjetimo, na ovogodišnjem Mostarskom sajmu gospodarstva se na više od 30 tisuća četvornih metara predstavlja oko 800 izlagača iz 30-ak zemalja. Sajam je okupio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i regionalne državnike i goste. Zemlja partner ovogodišnje sajamske manifestacije je Republika Hrvatska.

Najčitanije

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Adela Vukotić -Terek: Trebamo razvrstavati otpad i razmišljati održivo

Vanjskotrgovinska komora BiH je samostalna, nevladina, nepolitička i neprofitna...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...