Panel rasprava: Žene u prekarnom radu

Povodom Međunarodnog dana žena, Inicijativa građanki/na Mostar i Fondacija Fridrih Ebert organizirali su 7. ožujka 2024. godine u 18 sati panel raspravu pod nazivom “Žene u prekarnom radu: Suočavanje s nesigurnošću i nepredvidivošću”. Ovaj događaj privukao je veliku pažnju žena iz različitih sektora kako bi se raspravljalo o važnosti osiguranja prava i boljih uvjeta za žene koje rade u prekarnim okolnostima.

Na panelu su sudjelovale Edina Čomić, potpredsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture BiH (SSVOONK BiH) i predsjednica Županijskog odbora SSVOONK-a HNŽ-a; Ornela Husković, nastavnica bosanskog jezika i književnosti; te Emina Ejubović, projektna menadžerica Fondacije Fridrih Ebert. Panel raspravu je moderirala Alma Pelo Zagorčić, koja je kroz razgovor s sudionicama panela omogućila dublji uvid u temu.

Na početku panela, Ifeta Ćesir Škor, predsjednica IGM, srdačno je pozdravila prisutne i izrazila zadovoljstvo je Inicijativi kroz svoj kontinuirani rad promiče važnost osnaživanja žena u radnom okruženju.

Prekarni rad se odnosi na radne uvjete koji karakteriziraju nesigurnost, nedostatak stabilnosti i nedostatak prava za radnike. Ovi oblici rada često uključuju privremene ili honorarne poslove, samozapošljavanje bez socijalne zaštite ili pristupa osnovnim pravima poput zdravstvenog osiguranja. Prekarni rad može izložiti radnike ekonomskom isključivanju, niskim primanjima i nepredvidljivim uvjetima rada, često dovodeći do nejednakosti i socijalne ranjivosti. Borba protiv prekarnog rada zahtijeva uspostavu politika koje osiguravaju stabilnost, pravednost i pristojne uvjete rada za sve radnike, a posebno za žene.

Tijekom rasprave, panelistice su istakle složenost problema s kojima se suočavaju žene u prekarnom radu, istovremeno predlažući konkretne korake za poboljšanje njihovog položaja.

Ova panel rasprava pružila je važnu platformu za raspravu o pitanjima koja su od suštinskog značaja za žene koje rade u prekarnim uvjetima. Nadamo se da će rezultirati konkretnim akcijama i promjenama kako bi se unaprijedili radni uvjeti i osigurala pravednija budućnost za sve radnice”, izjavila je Alma Pelo Zagorčić.

U ime Inicijative, želimo čestitati Međunarodni dan žena i istaći važnost kontinuiranih napora u borbi za ravnopravnost i pravednost za sve žene širom svijeta.

Najčitanije

Darko Puljić o poduzetništvu: Slušajte sebe, radite i borite se

Danas u programu Običnog radija gostovao je Darko Puljić....

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

Federacija je zločinačka tvorevina

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...