Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” podigla niz krivičnih prijava protiv odgovornih za izazivanje požara na deponiji Uborak

Aktivisti građanske inicijative „Jer nas se tiče“ su danas informirali javnost da su podigli krivične prijave protiv Direktora JP „Deponija“ d.o.o. g. Mirhada Grebovića, Gradonačelnika Grada Mostara g. Maria Kordića, Predsjednika Gradskog vijeća Mostara g. Salema Marića i ostalih NN lica odgovornih za stanje na deponiji ili za izazivanje požara prema osnovanim sumnjama tužiteljstva koje će to utvrditi prilikom istrage.

Prijavu smo izvršili zbog sumnje da su navedene osobe dozvoljavajući rad J.P. „Deponija“ d.o.o. Mostar, smještene na lokaciji Uborak, protivno propisima koji uređuju ovu oblast prekoračili granice svoje službene dužnosti, te ne obavljajući službene dužnosti zatvaranja nelegalne deponije djelovali u korist J.P. „Deponija“, sve na štetu građana grada Mostara i MZ Vrapčići i Bijelo Polje time povrjeđujući njihova prava,“ izjavio je Fuad Hujdur, član i aktivista Građanske inicijative „Jer nas se tiče“.

Dodatni razlog za podizanje prijava je sumnja aktivista da su kršenjem propisa, propuštanjem nadzora i neobavljanjem svojih službenih dužnosti ugrozili čistoću zraka i tla na širem području i izravno utjecali na pogoršanje uvjeta života ljudi, te da su na taj način dana 18.07.2023. godine sudjelovali u izazivanju opće opasnosti izazvane požarom na deponiji.

„Iako je stara deponija već više od desetljeća zatvorena i trebala je biti adekvatno sanirana, i nije u vlasništvu JP Deponija, ovo poduzeće je ipak prošlih mjeseci na tom dijelu odlagalo veću količinu plastike i najlona. Upravo je na tom dijelu dana 18.07.2023. godine došlo do izbijanja požara. Naime, tada se dogodio još jedan u nizu požara na deponiji i to na staroj plohi koja je odavno trebala biti sanirana“, dodao je Hujdur.

Podsjećamo, ova građanska inicijativa se već četiri godine bori za zatvaranje deponije Uborak, koja svojim postojanjem već desetljećima zagađuje okolinu i ozbiljno narušava zdravlje stanovnika južnog sliva rijeke Neretve, a pogotovo onih koji žive u njenoj neposrednoj blizini.

Iz udruženja „Jer nas se tiče“ odavno upozoravaju odgovorne osobe Grada Mostara da vrijeme za rješenje problema zvani deponija Uborak polako ističe i svakim danom su sve odlučniji u svome zahtjevu da se ista zatvori i pronađe nova lokacija koja neće uticati na ljudske živote. Građani poručuju: „Nadamo se da će tužiteljstvo opravdati naša očekivanja i reagirati u skladu sa zakonom. Mi i dalje ostajemo vjerni našim ciljevima: Zatvaranje i sanacija postojeće te iznalaženje nove lokacije za JP „Deponija“.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...