Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi teritorije koji su značajni po biodiverzitetu, relativnoj očuvanosti izvornog pejzaža i/ili estetsko-turističkih potencijala.

Još jednom smo u projektu “Daj zemlji priliku” razgovarali na temu Aktivnosti zaštićenih područja. Gošća je bila Mirjana Miličevć, pročelnica studija Turizma i zaštite okoliša, te član uprave Federalnog Fonda za zaštitu okoliša.

Čini mi se da je pod utjecajem korištenja zaštićenih područja da se ona degradiraju. Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenim područjima. Dakle u skladu s Europskom direktivom ekološkom mrežom Natura 2000 kojom je BiH potpisnica preuzeli smo obavezu da radimo više na zaštiti i proširimo zaštićena područja u BiH.”, ističe Mirjana Miličević.

Zaštićena područja su izdvojena na osnovu kategorizacije Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) na čijim principima su u Bosni i Hercegovini bazirani entitetski zakoni o zaštiti prirode.

BiH ima strogo zaštićena područja gdje spada prašuma Perućica i nalazi se u Nacionalnom parku Sutjeska, prašuma Lom, prašuma Janj. One su jedinstvene i spadaju u strogo zaštićena područja čak se turistički ne valoriziraju. Druga kategorija su nacionalni parkovi, u Federaciji imamo samo jedan Nacionalni park Una. Republika Srpska je otišla dalje, nedavno je osnovan treći nacionalni park, pored nacionalnog parka Sutjeske i Kozare tu je i nacionalni park Drina što je pohvalno za ovaj prostor. Što se tiče parkova prirode možemo se pohvaliti s Hutovim blatom i Blidinjem. Položaj Hutova blata kao jedinstvene kriptodepresije daje mu poseban značaj. Tu je i Blidinje, koje je turistički vrlo valorizirano posebice posljednjih godina. Ljudi su prepoznali da je i turizam u zaštićenim područjima nešto od čega oni mogu živjeti. Niže kategorije koje rjeđe spominjemo su posebna područja, spomenut ću samo ona okolo Mostara to su izvor rijeke Bune koji se nalazi na Tekiji, Blagaj. Imamo geomorfološki fenomen Hajdučka vrata na Čvrsnici, strogo zaštićenu šumu munike na Čvrsnici. Aplicirali smo nominacijski fail za zaštitu spilje Vjetrenice kao prirodnog fenomena koji ide pod zaštitu UNESCO-a. Ako se ona stavi pod zaštitu UNESCO-a, to će biti prvo prirodno područje pod tom zaštitom u BiH.“, kazala je Mirjana Miličević.

BiH je zelena zemlja i tako nas vide međunarodni turisti kojih imamo sve više svake godine. Broj turista mora biti planiran. Plitvice su međunarodno poznate, ali su morali ograničiti broj turista.  Prvo su to uradili visokom cijenom ulaznice, a onda i na ograničen broj dnevnih posjeta da bi smanjili pritisak. Toga još uvijek nema kod nas. Zaštićena područja i jesu na raspolaganju za posjete ali moraju biti kontrolirane. Ne smije se naštetiti prirodnim vrijednostima pojedinog područja.“, ističe Mirjana Miličević.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...