U Napretkovom kulturnom centru obilježena 90. obljetnica smrti dr. Ive Pilara

U nedjelju, 3. rujna 2023. godine u organizaciji Kraljevske akademije iz Zagreba obilježena je 90. obljetnica tragične pogibije Dr. Ive Pilara, a predavanje posvećeno djelu dr. Pilara održano je u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

Polaganjem cvijeća na grob Dr. Ive Pilara na Mirogoju i misom zadušnicom u Crkvi ranjenog Isusa započelo je obilježavanje sjećanja na istaknutog  hrvatskog znanstvenika i publiciste koji je svojim djelima ostavio dubok trag u kulturnom, političkom i gospodarskom životu Hrvatske.

U dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu o djelu dr. Pilara kroz predavanje „Dr. Ivo Pilar u svom i našem vremenu“ govorio je istaknuti hrvatski znanstvenik i povjesničar prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, predsjednik organizacijskog odbora obilježavanja dr. sc. Srećko Sladojev, a pročitano je i pismo prof. dr. sc. Željka Jozića, ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar koje je osnovano 1991. godine.

Dr. Ivo Pilar bio je znanstvenik i publicista širokog interesa, predsjednik Sociološkog društva u Zagrebu, a zanimljivo je da je bio prvi predsjednik Vegeterijanskog društva u počecima vegetarijanskog pokreta u Hrvatskoj i svijetu. Nije nebitan i građevinski doprinos Pilara u izgradnji Zagreba, a zanimao se za gospodarstvo i posebno bankarstvo.  Posebno je važna Pilarova knjiga Južnoslavensko pitanje i Svjetski rat, koja obzirom na proročanske raščlambe u njoj i danas privlači pozornost. Pseudonim „Lichtträger“ (lučonoša) kojim je potpisao svoju posljednju knjigu Uvijek iznova Srbija, možda ponajbolje portretira Pilara koji se tijekom života afirmirao kao pravnik u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a pisac je jedinstvene knjige o južnoslavenskom pitanju, pionir povijesne sociologije i političkog zemljopisa ili geopolitike u Hrvatskoj te teoretičar hrvatske građanske modernizacije i politički angažirani javni pregalac.

Institut društvenih znanosti Dr. Ivo Pilar danas je najveći i središnji javni institut u području društvenih znanosti u Hrvatskoj.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33) U ono vrijeme: Među onima koji...

Čačić: Pošteni dio desnice vjeruje Milanoviću

Predsjednik Reformista i član SDP-ove koalicije Radimir Čačić komentirao...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...