‘Trans’ žena protiv bioloških muškaraca u ženskom športu

Caitlyn Jenner podupire zabranu N.Y. okruga da se ‘trans’ žene natječu u ženskim sportskim timovima. Riječ je o biološkom muškarcu koji se predstavlja kao žena. S tim je počela 2015. godine, a sada tvrdi kako ‘trans’ žene “uzimaju dragocjene prilike” od cisrodnih žena i “uzrokuju fizičke ozljede”.

Jenner sada ima 74 godine, a kritizira ‘trans’ žene koje se natječu u ženskim sportovima od 2021. Jenner je rekla da se osjeća prisiljenom govoriti o tom problemu kao ‘trans’ žena kako bi pokazala da je “to biologija, ne radi se o isključivanju ili netolerantnosti”.

Kritika iz LGBT krugova zbog izjave ‘trans’ žene

U intervjuu za NBC News, David Kilmnick, predsjednik njujorške LGBT mreže, LGBTQ neprofitne organizacije na Long Islandu i u Queensu, nazvao je Jennerine izjave “zbunjujućom kontradikcijom s njezinim vlastitim identitetom”.

Radi se inače o zabrani okruga New Yorka ženskim i djevojačkim sportskim timovima koji uključuju ‘transrodne sportašice’ da koriste javne objekte okruga, poručivši da se ‘transrodne’ sportašice ne bi trebale moći natjecati u ženskim sportovima, piše NBC.

Zašto biološki muškarci imaju prednost pred ženama?

Biološki je jasno kako muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama. A budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima to čini prednost još većomKosti su im gušće, ligamenti čvršći, a to ih čini manje podložnima sportskim povredama.

“Muškarci postižu bolje rekorde na 100 do 800 metara uglavnom zato što muškarci u prosjeku imaju veću mišićnu masu. Velik su dio toga brzotrzajni (engl. fast-twitch) mišići, što im omogućuje da postižu veću snagu i brzinu i anaerobno proizvode energiju. Na svim udaljenostima većim od 800 metara glavni je uzrok razlike viši prosječni anaerobni prag muškaraca (VO2max). To je zato što oni u načelu imaju manje tjelesne masti, više hemoglobina i mišićne mase te veća srca i pluća nego žene”, pojasnio je ranije profesor bioloških znanosti sa Sveučilišta Ohio, Chris Schwirian.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...