Studentski aktivisti: Što prije potreban uređen sustav akreditacija, a uz znanje i priznate diplome!

Neformalna grupa studenata “Akreditirane visokoškolske ustanove – priznate diplome” danas je u Doboju zainteresirane za visoko obrazovanje upoznala sa svojim dosadašnjim aktivnostima u borbi za uređeno visoko obrazovanje u Republici Srpskoj. Kako upisni rokovi za novu 2023/2024. na nekoliko visokoškolskih obrazovnih ustanova i dalje traju, građani Doboja su upoznati sa akreditiranim visokoškolskim ustanovama, odnosno onima koje se nalaze u registrima AVORS i HEA BiH.

Danas smo naše sugrađane upoznali s time da je u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH (HEA BiH) iz RS upisano ukupno jedanaest visokoškolskih ustanova, za koje je završen postupak akreditacije i još četiri za koje na vrijeme nije okončan postupak njihove reakreditacije, ali se i one smatraju akreditirane. Bez akreditacije i u Državnom registru nisu dvije visokoškolske ustanove, koji se s određenim statusima vode u registru Agencije za visoko obrazovanje RS (AVORS)” –  ističu aktivisti.

U Državni registar kod HEA BiH i registru AVORS upisani su Univerzitet u Banja Luci, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Visoka medicinska škola Prijedor, Univerzitet “Bijeljina” Bijeljina, Univerzitet Sinergija Bijeljina, Nezavisni univerzitet Banja Luka, Visoka škola za uslužni biznis Istočno Sarajevo-Sokolac, Visoka medicinska škola zdravstva Doboj, Slobomir P Univerzitet i Visoka škola Banja Luka College. U Državnom registru HEA BiH i registru AVORSsu i smatraju se akreditiranim i Paneuropski univerzitet “Apeiron”, Banja Luka i Visoka škola za primijenjene i pravne znanosti ”Prometej” Banja Luka, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka i Visoka poslovno tehnička škola Doboj, koji su u postupku reakreditiranja.

Akreditaciju HEA BIH iz RS još uvijek nemaju, i nisu upisani u Državni registar, Visoka škola “Koledž kozmetologije i estetike” Banja Luka i Visoka škola hotelijerstva i turizma Trebinje, a one su kod AVORS u postupku akreditacije. U registru AVORS još je Visoka škola za ekonomiju i informatiku Prijedor, ali je ovoj ustanovi i prijavljenom studijskom programu odbijena akreditacija i prema stavu AVORS ona više ne može obavljati djelatnost visokog obrazovanja.

Studentski aktivisti podsjećaju i na činjenicu da još uvijek nisu ispunjena obećanja iz Ministarstva za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo RS o konačnom sređivanju stanja u visokom obrazovanju. Ova obećanja su bila vrlo česta i u prethodnom razdoblju, odnosno tijekom čitave tekuće akademske godine.

Prošlo je više od dvije godine, kada je iz Ministarstva najavljen početak kraja priče o lažnim diplomama i svega što se u oblasti visokog obrazovanja u RS pojavljuje u negativnom kontekstu. Ta priča je i dalje prisutna, ako ne i u većem obimu, posebno nakon otkrivanja afere “Klaster”, u veljači ove godine. Pribojavamo se da se i ona pokušava zataškati. Očekujemo od Tužilaštva BiH da ubrza završetak istrage, jer je od otkrivanja afere kupoprodaje diploma prošlo punih šest mjeseci” – naglasili su ativisti tijekom današnjeg događaja u Doboju, koji je organiziran s jasnom porukom: Što prije potreban uređen sustav akreditacija, a uz znanje i priznate diplome!

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...