Održana manifestacija Breviarium poeticum i promovirani Leksikon članova DHK HB i novi dvobroj Osvita

Sinoć je u Mostaru Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne upriličilo svoju već tradicionalnu manifestaciju „Breviarium poeticum“. Radi se o manifestaciji koju je DHK HB ustanovilo s nakanom da u vrijeme korizme kroz stihove svojih članova i drugih književnika koji su stvarali na hrvatskom jeziku popularizira duhovnu poeziju.

Na početku sinoćne manifestacije predstavljen je nedavno objavljeni Leksikon članova DHK HB i novi dvobroj Osvita, časopisa za književnost, kulturu i društvene teme. Prošle godine (2023.) navršilo se trideset godina od utemeljenja Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i bio je to povod pristupiti izradbi Leksikona članova DHK HB kako bismo biobibliografskim podatcima članova zasvjedočili stanje sadašnjega trenutka, ali i ostavili svjedočanstvo o pregaocima pisane riječi koji, zadnjih trideset godina kao članovi DHK HB, stvaraju i skrbe o hrvatskom jeziku. Prvenstvena svrha ovoga Leksikona je kroz kratku biografiju i što potpuniju bibliografiju zainteresiranoj književnoj i inoj javnosti predstaviti članove DHK HB te se u Leksikonu nalaze biobibliografski podatci o stotinu šezdeset i jednom živom i o šezdeset i osam preminulih članova Društva, tj. ukupno o dvije stotine dvadeset i devet članova učlanjenih u DHK HB od utemeljenja Društva do danas.

Glavni urednik Osvita prof. Ivan Baković je govoreći o novom dvobroju (115-116) naglasio da je u ovom dvobroju objavljena panorama dijalektalnoga pjesništva među Hrvatima u Bačkoj koju je priredio član uredništva Osvita Tomislav Žigmanov. Osim ove panorame u Osvitu je velik broj tekstova suvremenih književnika raspoređenih u rubrike: proza, putopis, dječja književnost, aforizmi, ogledi i kritike, znanstveno područje, in memoriam umrlim članovima i dokumenti. Spomenuto je i to da Osvit izlazi već trideset godina.

U drugom dijelu večeri članovi Kluba studenata hrvatskoga jezika i književnosti Franjo Milićević, Marija Magdalena Čuić, Ivan Dugandžić, Ivana Mitar i Ema Tadić, čitali su izbor iz duhovne poezije hrvatskih pjesnika. Potom su svoje stihove primjerene vremenu korizme i Uskrsa čitali članovi DHK HB i gosti: Hrvoje Barbir Barba (Ploče), Marina Alerić-Bebić (Posušje), Viktorija Bukovac (Mostar), Miljenko Buljac (Sinj), Bernardina Crnogorac (Makarska), Mate Grbavac (Ljubuški), Marela Jerkić-Jakovljević (Mostar), Miljenko Jukić (Split), Zoran Jurišić (Split), Miljenka Koštro (Posušje), Blanka Kraljević (Široki Brijeg), Radica Leko (Posušje), Snježana Lovrić (Mostar), Srećko Marijanović (Stolac), Zdravka Marijanović (Mostar), Zdravko Nikić (Grude), Pero Pavlović (Neum), Pejo Pejić (Orašje), Ivan Sivrić (Mostar), Miljenko Stojić (Široki Brijeg), Angelina Šuta (Mostar), Mladen Vuković (Split) i Joso Živković (Orašje). Program je moderirao prof. Ivan Sivrić.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33) U ono vrijeme: Među onima koji...

Čačić: Pošteni dio desnice vjeruje Milanoviću

Predsjednik Reformista i član SDP-ove koalicije Radimir Čačić komentirao...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...