Zanimljiva predavanja, radionice i paneli na Danu obrazovanja MoStart konferencije

Oko 400 sudionika okupio je Education Day međunarodne konferencije o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije MoStarta koji se u srijedu održao na Sveučilištu u Mostaru (SUM). Education Day, odnosno Dan obrazovanja osmišljen je kao platforma za sudionike koji su uključeni u procese obrazovanja, a žele biti u korak s najnovijim trendovima primjene tehnologija u svijetu obrazovanja.

Cilj Education Day-a odnosno obrazovnog dijela konferencije jest potaknuti obrazovne djelatnike na aktivno sudjelovanje u procesu kontinuiranog učenja i osobnog razvoja vještina i znanja, a poseban naglasak stavlja se na inovativne pristupe u obrazovanju, uključujući primjenu umjetne inteligencije, digitalnih tehnologija i alata koji mogu značajno obogatiti proces učenja i poučavanja.

Preko 90 predavača

Ove godine, obrazovni dio konferencije koji je okupio oko 400 sudionika održao se u nekoliko formata, uključujući preko 90 predavača, više od 15 predavanja, nekoliko radionica i panela. Sudionici su imali priliku sudjelovati u radionicama poput SUM AI radionice za nastavnike, a sudionici radionice su imali priliku naučiti kako primjenjivati alate umjetne inteligencije kao pomoć u izradi nastavnih materijala.

Još jedna zanimljiva radionica koja se održala na konferenciji je izrada edukativnih 3D modela koju su vodile asistentice Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih studija SUM-a Mila Zovko i Ivana Marić. Ova radionica osmišljena je kako bi sudionicima pružila praktično iskustvo i znanje o korištenju 3D tehnologije u edukacijske svrhe. Tijekom radionice, sudionicama su predstavljene osnove 3D modeliranja, uključujući različite softverske alate i tehnike koje se koriste u procesu izrade modela. Također, sudionici su imali priliku prisustvovati radionici na temu umjetnosti i tehnologija unutar matematičkih učionica koju su vodili prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković i prof. dr. sc. Bojan Crnković sa Sveučilišta u Rijeci, a cilj radionice je bio istražiti kako se ove dvije discipline međusobno isprepliću kako bi se obogatila i poboljšala nastava matematike uz pomoć modernih tehnologija i digitalnih metoda.

Razvoj bh. akademske i istraživačke zajednice

Jedna od važnijih tema koja je pokrivena kroz panel jeste “Budućnost federativnih usluga u Bosni i Hercegovini – GÉANT FORUM”. Panel je bio usmjeren na razmatranje trenutnog stanja i perspektiva razvoja federativnih usluga koje su ključne za akademsku i istraživačku zajednicu u BiH. Sudionici panela istaknuli su kako federativne usluge omogućavaju sigurniju i učinkovitiju razmjenu informacija i resursa među obrazovnim i istraživačkim institucijama, što je posebno važno u kontekstu globalne suradnje i digitalizacije obrazovanja. Raspravljalo se o potrebi za jačanjem infrastrukture, kao i o mogućnostima koje pruža suradnja s međunarodnim organizacijama poput GÉANT-a, vodeće europske mreže koja pruža visokoučinkovitu i sigurnu mrežnu infrastrukturu.

Sudionici dana obrazovanja imali su priliku prisustvovati na više od 15 predavanja o različitim temama poput umjetne inteligencije i psihologije, digitalnim asistentima u obrazovanju, digitalnim platformama za predškolske uzraste, razvoju E-dnevnika, UI i ključnim točkama gramatike. Ova predavanja pokrila su gotovo sve najnovije trendove i teme unutar obrazovanja te najaktualnije načine primjene digitalnih tehnologija unutar učionica, ali i unutar odgojno-obrazovnih ustanova namijenjenim nižim uzrastima od školaraca. Ovaj segment konferencije pokrio je širok spektar tema s ciljem poticanja sudionika na razmišljanja i razmjenu postojećih iskustava.

Nakon Dana obrazovanja u četvrtak, 25. travnja, će uslijediti dan posvećen znanosti, dok će petak, 26. travnja, biti namijenjen IT industriji. Novosti o konferenciji pratite na internetskoj stranici te InstagramuLinkedInu Facebooku konferencije.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...