Mostarski muftija “osvaja” što u ratu nije tzv. Armija RBiH 

Muftija mostarski Salem ef. Dedović u kampanju lobiranja za izgradnju objekta Islamske zajednice iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru uključio je i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, kojeg je Dedović sa svojim izaslanstvom posjetio, piše Hrvatski Medijski Servis.

Muftija je Bećiroviću kazao kako očekuje od gradskih vlasti u Mostaru da uskoro odobri izgradnju islamskog Interkulturnog centra „Mevlana“, na lokaciji koju on naziva Lakišića harem, a Bećirović je, kako je priopćeno iz njegova ureda, podržao Dedovićev zahtjev, kojeg muftija, koliko je poznato još nije podnio gradskim vlastima.

Bećirović je podržao prijedlog mostarskog muftije za izgradnju Interkulturnog centra „Mevlana“ s ciljem “povezivanja građana Mostara i afirmiranja ljudskih prava i sloboda svih građana ovog grada”.

-Gradske vlasti Mostara ne trebaju favorizirati jedan narod već biti u funkciji svih građana Mostara, poručio je Bećirević, zaboravljajući kako za razliku od njegove Tuzle Mostarom ravnopravno upravljaju predstavnici Hrvata i Bošnjaka, bez čije suglasnosti nije moguće donijeti ni jednu važniju odluku u gradu.

Bošnjački član Predsjedništva tako se stavio u funkciju kampanje mostarskog muftije koji bi gradio islamski objekat na mjestu gdje je važećim prostornim planom predviđena izgradnja trga. Da bi se udovoljilo muftijinom zahtjevu bilo bi potrebito izmijeniti regulacijski plan o čemu odlučuje Gradsko vijeće Mostara dvotrećinskom većinom.

Zanimljivo je kako muftija Dedović za lokaciju na kojoj bio on gradio, suprotno regulacijskom planu, pogrešno naziva Lakišića harem. Naime, poglavar Islamske zajednice reis Kavazović javno je potvrdio da su posmrtni ostatci s tog lokaliteta ekshumirani još dave 1884. godine. Od tada je to zemljište, na kojem se u vrijeme Austrougarske nalazila Željeznička stanica više puta mijenjalo vlasnike. No, nikada nije bilo vlasništvo Islamske zajednice.

Kako saznajemo u Gradskoj upravi Mostara u istočnom dijelu grada postoje tri lokacije na kojima je prema regulacijskim planovima predviđena izgradnja vjerskih objekata.

No, muftiji te lokacije nisu zanimljive, on bi “osvajao” nove, koje u ratu nije uspjela osvojiti tzv. Armija RBiH./HMS/

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...