Mađarska pozvala američkoga veleposlanika na razgovor zbog Bidenove izjave

Mađarska je pozvala američkoga veleposlanika na razgovor zbog komentara američkog predsjednika Joea Bidena koji je rekao da premijer Viktor Orban želi diktaturu, javlja Guardian.

Mađarski lider otputovao je u petak na Floridu na razgovore sa Donaldom Trampom, a tijekom posjete se nije sastao ni sa kim iz Bidenove administracije.

Tijekom nedavnoga predizbornoga događaja se Biden osvrnuo na susret svog rivala sa mađarskim političarem: “Znate s kim se danas on sastaje u Mar-a-Lagu? S Orbanom iz Mađarske, koji je jasno rekao da ne misli da demokracija funkcionira, on želi diktaturu”.

Grupe za ljudska prava i evropske prijestolnice su u više navrata izražavale zabrinutost da su Orban i njegova stranka Fidesz narušili stanje demokracije u Mađarskoj. Kako navodi Guardian, još 2014. je Orban najavio da gradi “neliberalnu” državu.

I zapadni saveznici Mađarske su također sve više zabrinuti zbog veza Mađarske sa Moskvom i Pekingom, dok su odnosi sa Washingtonom dostigli nisku razinu.
Bidenovi komentari naišli su na kritike mađarskih zvaničnika.

Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova, odbacio je izjave američkoga predsjednika kao “laži”.

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, on je rekao da je američki veleposlanik u Budimpešti David Pressman bio pozvan i sastao se s visokim mađarskim zvaničnikom ranije tijekom dana.

Tražili smo od veleposlanika da nam pokaže citat, s lokacijom i vremenom. Ovo je veoma ozbiljna uvreda“, rekao je Szijjártó, negirajući da je Orban ikada rekao ono što je Biden naveo.

Od nas se ne može očekivati da slušamo takve laži od bilo koga, čak i ako je ta osoba predsjednik Sjedinjenih Država“, dodao je.

U priopćenju, glasnogovornik američkog veleposlanika u Budimpešti je rekao: “Možemo potvrditi da je veleposlanik Pressman jutros ‘pozvan’ na ‘žuran’ sastanak u ministarstvo vanjskih poslova u vezi s izjavama predsjednika Sjedinjenih Država Države o Mađarskoj. Veleposlanik Pressman uvijek pozdravlja priliku razgovarati o stanju mađarske demokracije s našim saveznikom“.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...