Kulturna ruta FRANCISCANA – očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno povijesne baštine

Okrugli stol pod nazivom “Očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno-povijesne baštine kroz razvoj i promociju Kulturne rute Franciscana” održan je suradnji Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke i Razvojne agencije Dubrovačko-Neretvanske županije DUNEA. Događaj se realizirao unutar okvira projekta ”Franciscana”, koje je financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH. Panel je održan u sklopu 3. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine“. 

Okrugli stol je fokusirao pažnju na temu materijalne i nematerijalne kulturne baštine povezane s prisustvom franjevaca u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori tokom proteklih stoljeća. Na panelu je istaknuta ključna tema vezana uz neophodnost i značaj očuvanja te promocije bogate franjevačke kulturne povijesti putem razvoja i promocije kulturne rute “FRANCISCANA”. Ova ruta povezuje franjevačke samostane, svetišta te s njima povezane kulturne institucije kao što su muzeji, galerije i knjižnice. Ovaj događaj bio je prilika za konstruktivnu razmjenu gledišta i iskustava između uglednih stručnjaka, povjesničara i predstavnika javnih institucija koje su odgovorne za očuvanje i promociju kulturne baštine u ovim područjima. 

Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke naglasio je kako je inicijativa za razvoj kulturne rute “Franciscana” potekla još prije tri godine kada je Ured za europske integracije ŽZH u suradnji s Udrugom Hercegovina bike krenuo u organizaciju biciklističkih tura koje su imale za cilj uvezivanje franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini. Dodao je i kako se kulturna ruta „Franciscana“  ne odnosi samo na uvezivanja franjevačkih samostana i putovanje kroz burnu višestoljetnu povijest ovih prostora, već da je to i platforma za upoznavanje lokalne tradicije, kulture, običaja, kulinarskih delicija i prekrasnih prirodnih pejzaža. Istaknuo je ambiciju za nominacijom Kulturne rute Franciscana kao jedne od kulturnih ruta Vijeća Europe.  

Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke

Predrag Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke u uvodnom je govoru naglasio kako je upravo zahvaljujući franjevcima koji su na ovim prostorima prisutni još od 13-tog stoljeća, očuvana kulturno–povijesna baština u Bosni i Hercegovini. Rekao je kako su Franjevci širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Velika većina muzeja/galerija/zbirki u Bosni i Hercegovini nastala je i razvijala se u okviru franjevačkih samostana. Istakao je kako je prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini upravo Franjevački muzej Humac u Ljubuškom, ali da su se i u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili muzeji u sklopu franjevačkih samostana.

Predrag Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke

Na događaju je, zahvaljujući različitim dionicima kako iz franjevačkog reda tako i iz struke i poslovnog sektora, afirmirana ideja te stvorena podloga na kojoj “Franciscana” može dalje rasti. Vrijednost projekta biti će i u funkciji turističke promocije Bosne i Hercegovine i svih njenih potencijala. 

Na prostorima na kojima je povijest često bila teret fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke Franjevačke provincije Uznesenja BDM napominje kako je povijest bogatstvo koje možemo i trebamo otkrivati. „Ponekad mi se čini da ljudi koji žive na ovome području najmanje poznaju svoju baštinu i dijelove domovine. Vjerujem da je okrugli stol sjajna prilika za otkrivanje kulturno – povijesne i duhovne baštine prije svega narodima na našem prostorima te zatim i gostima“, dodao je fra. Grbeš.

Okrugli stol se održao u okviru 3. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije ”Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine”, u organizaciji Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s Razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, a u sklopu projekta Kulturna ruta ”Franciscana”, kojeg financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33) U ono vrijeme: Među onima koji...

Čačić: Pošteni dio desnice vjeruje Milanoviću

Predsjednik Reformista i član SDP-ove koalicije Radimir Čačić komentirao...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...