Kako Bosna i Hercegovina može pobijediti glad kroz korporativno dobročinstvo

Plemenita kampanja za borbu protiv gladi u Bosni i Hercegovini okuplja sve više kompanija-donatora u našoj zemlji. U novom valu donacija, kompanije iz prehrambenog sektora Lactalis BH i Perutnina Ptuj pomogle su svojim proizvodima javne kuhinje i udruženja širom zemlje.
Iako se ističu dugotrajnom predanošću kulturi doniranja, iz obje kompanije navode da ih je oslobađanje donirane hrane od PDV-a potaklo da doniraju još više.

“U oktobru prošle godine bili smo dio perjanice koja je ozvaničila početak doniranja u Bosni i Hercegovini po novim pravilima, odnosno uz oslobađanje od plaćanja PDV-a. Ta donacija od preko 2.500 kg proizvoda bila je pružena ruka i poziv svim kompanijama da nam se pridruže i da zajedno pružimo podršku gdje je najpotrebnija. Potom smo u januaru ove godine donirali 3.200 kg proizvoda Udruženju Pomozi.ba, Merhamet Tuzla i Crveni križ Mostar”, izjavili su iz Lactalisa BH.

S jednakom predanošću kampanji “Gram po gram do tona solidarnosti” pridružila se i Perutnina Ptuj, donirajući početkom ove godine robu u vrijednosti 5.000 KM. Ovu misiju dobročinstva planiraju nastaviti.

“U drugoj polovini ove godine, u planu nam je veliki projekt u suradnji s Udruženjem Pomozi.ba. Naša predanost humanitarnom radu odražava se u kontinuiranim donacijama, pri čemu svake godine prosječno izdvajamo 100.000 KM u robnoj vrijednosti. Suradnja s Pomozi.ba predstavlja korak dalje u našoj misiji pružanja podrške zajednici i čini nas još odlučnijima u ostvarivanju pozitivnih promjena u životima onih kojima je to najpotrebnije”, kazali su iz Perutnine Ptuj.

Ova priča nije samo o brojkama i donacijama, već o ljudima koji su odlučili pružiti podršku. Ona svjedoči o toplini koja proizlazi iz srca onih koji su spremni pomoći, bez obzira na okolnosti.

Za aktivnije uključivanje kompanija u proces doniranja pokretači kampanje “Gram po gram do tona solidarnosti” su pripremili vodič koji firmama koje se odluče na donacije, ali i javnim kuhinjama, umnogome olakšava posao. U njemu je, između ostalog, predstavljen i obrazac za izvršenu donaciju hrane koji omogućava da se iskoriste porezne olakšice. Ovim koracima ne samo da pomažemo najugroženijim kategorijama društva, već i doprinosimo smanjenju uništavanja hrane i podržavamo socijalnu dobrobit zajednica.

Inicijativa “Niko gladan. Niko sam.” je dio programa “Pravni okvir za filantropiju”, koji provodi Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Udruženje Pomozi.ba, Filantropski forum, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz financijsku podršku američke vlade putem USAID-a.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...