Investicija vrijedna više od 1,8 milijuna KM

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić potpisao je ugovore s izvođačima radova, čime se najavljuje početak građevinskih aktivnosti na dva objekta javne namjene. Ugovorom su obuhvaćeni objekti Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu i Zgrada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Izvođenje radova počinje u rujnu, a financira se iz Revolving fonda za energijsku učinkovitost, kojeg je Vlada Federacije BiH uspostavila u svibnju 2021. godine, kao samoodrživi financijski mehanizam, s ciljem  prikupljanja i upravljanja financijskim sredstvima za provođenje mjera energijske učinkovitosti u objektima javne namjene u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalno ministarstvo prostornog uređenja je putem Revolving fonda osiguralo sredstva za obnovu objekata javne namjene, uključenih u Operativni plan za poboljšanje energijske učinkovitosti u institucijama Federacije BiH. Cilj ovog plana je, prvenstveno, smanjenje potrošnje energije za grijanje u zgradama javne namjene na području Federacije BiH, što će rezultirati proračunskim uštedama, smanjenjem uporabe fosilnih goriva, očuvanjem prirodnih resursa, i u konačnici, smanjenjem globalnog zatopljenja, preko smanjenja emisija štetnih stakleničkih plinova u atmosferu. U obnovu prva dva objekta biti će uloženo više od 1,8 milijuna konvertibilnih maraka (1.868.715,27 KM).

U razdoblju od 2016. do 2023. godine uspješno smo realizirali projekte BEEP i AF BEEP, u okviru kojih je završena implementacija mjera energijske učinkovitosti na 88 javnih objekata, u čiju obnovu je uloženo oko 46 milijuna KM. Očekivane uštede na godišnjoj razini iznose preko 34.000 MWh, a smanjenje emisije CO2 preko 12.000 tona CO2 godišnje. Poboljšan je komfor za oko 563.000 korisnika i kreirano oko 2.300 zelenih radnih mjesta. Nakon što su postignuti ovi značajni rezultati, nastavljamo i dalje, ali kroz Revolving fond za energijsku učinkovitost Federacije Bosne i Hercegovine za javne objekte. Ovo su prva dva objekta čija će se obnova financirati zahvaljujući ovom fondu“, istaknuo je Željko Nedić, ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Radove na zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru će izvoditi konzorcij „GRADNJA d.o.o. Mostar i IZGRADNJA TOJAGA  Export-Import d.o.o. Mostar“, dok će na zgradi Zavoda za poljoprivredu FBiH u Sarajevu izvođač biti konzorcij: „UNIGRADNJA d.o.o. Sarajevo i INTERKLIMA d.o.o. Sarajevo“.

Na objektu u Mostaru predviđena je termoizolacija fasadnih zidova i rekonstrukcija ravnog krova, zamjena postojeće bravarije, djelomična zamjena rasvjetnih tijela i unaprjeđenje termotehničkog sustava s ugradnjom dizalice topline. Vrijednost investicije sa PDV-om iznosi 1.075.698,00 KM.

Za zgradu Zavoda za poljoprivredu FBiH u Sarajevu izdvojena su sredstva u iznosu od 793.017,27 KM, koja će biti utrošena na toplinsku izolaciju fasade, zamjenu prozora i vrata, ugradnju termostatskih ventila, unaprjeđenje termotehničkog sustava, zamjenu postojećih kotlova i djelomičnu zamjenu rasvjetnih tijela.

Do sada je u sklopu projekata BEEP i AF BEEP u Hercegovačko-neretvanskoj županiji obnovljeno 25 objekata javne namjene, u koje je uloženo ukupno 13 milijuna konvertibilnih maraka (13.587.144,04KM), dok je na području Sarajevske županije obnovljeno 19 objekata javne namjene u koje je investirano gotovo 12 miliona konvertibilnih maraka (11.955.881,31 KM).

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...