Europski parlament usvojio dva izvješća Ivana Vilibora Sinčića

Europski parlament usvojio je dva izvješća zastupnika Ivana Vilibora Sinčića kojima je cilj smanjiti administrativna opterećenja na nizu područja. 

Neovisni hrvatski zastupnik bio je izvjestitelj za izvješća u pogledu više zahtjeva za izvješćivanje o infrastrukturi za prostorne informacije te u području hrane i sastojaka hrane, buke na otvorenom, prava pacijenata i radijske opreme.

Oba izvješća usvojena su gotovo jednoglasno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Njihov prioritet je pojednostavniti obveze izvješćivanja i smanjiti administrativna opterećenja u navedenim područjima.

Ivan Vilibor Sinčić
 je u izjavi za Hinu naglasio kako je gotovo nemoguće da nezavisni zastupnik bez političke grupe dobije izvješće i bude izvjestitelj, izvjestitelj u sjeni, koordinator, davatelj mišljenja ili davatelj mišljenja u sjeni, no da je bio vrlo uporan, pa mu je to na kraju uspjelo.

– Godinama me predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Macronov bivši ministar Pascal Canfin, zakidao i izvješća radije uzimao sebi, nego da ih da bilo kome od nezavisnih. Doista sramotno ponašanje, rekao je.

Istaknuo je kako rad na izvješćima zahtijeva temeljito proučavanje cjelokupne problematike, pa zahvalio svojim asistentima na trudu i stručnosti.

No većina sastavljena od globalističkih pučana, socijalista, liberala i zelenih odbila sve njegove amandmane, kaže hrvatski eurozastupnik.

Sinčić je amandmanima tražio dostupnost i transparentnost podataka o hrani koja se obrađuje ionizirajućim zračenjem. U izjavi za Hinu rekao je kako na europsko tržište dolaze kojekakvi proizvodi koji su tako tretirani, da je njihovo označavanje potpuno neadekvatno i nerazumljivo, a kontrole nedovoljne, osobito u Hrvatskoj.

– Naime, prije plasmana proizvoda na zajedničko europsko tržište proizvođači i trgovci mogu odlučiti ozračiti svoju hranu kako bi dulje trajala, tumači Sinčić i dodaje kako u Hrvatskoj postoji jedan laboratorij koji vrši to ozračivanje, a nalazi se u sklopu Instituta Ruđer Bošković (IRB).

– Međutim, niti službe Europskog parlamenta niti moj ured nisu mogli od IRB-a dobiti podatke o tome što se točno ozračuje, kako i koliko. To je sve pod velom poslovne tajne, pravdaju se u IRB-u. Svojim amandmanima tražio sam da podaci o takvoj hrani dostupni u svim članicama na svim jezicima, da se pakiranja jasno, uočljivo i nedvosmisleno označe i da laboratoriji počnu transparentno raditi, naglasio je.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...