Vlada HNŽ: Saniranje crnih točaka na regionalnim prometnicama i smanjenje ugroze od požara

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (Vlada HNŽ) usvojila je danas Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode za koje nisu potrebna dodatna financijska sredstva. Cilj je otklanjanje različnoga postupanja po primjeni istog zakona te će u predstojećem razdoblju u ovim pitanjima biti primjenjivani federalni propisi.

Suglasnost za poslovnu suradnju u sektoru prometa

Vlada je dala suglasnost za zaključivanje Ugovora o poslovnoj suradnji između Ministarstva prometa i veza HNŽ-a i županijskoga MUP-a kako bi dva resora razmijenila cjelovite podatke o prometnim nezgodama koje su se zbile na regionalnim prometnicama, što će biti osnovom za pristupanje saniranjima oštećenja na prometnoj infrastrukturi te za izradbu studije o crnim točkama te izradbu projektne dokumentacije za njihovo rješavanje.

Odluke o koncesijama za proizvodnju električne energije

Na današnjoj su sjednici usvojene i odluke o davanju koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata više fotonaponskih elektrana na području Pologa kod Mostara.

Kolektivni Ugovor za službenike tijela uprave i sudbene vlasti

Usvojena je i Informacija Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a o dosadanjemu tijeku pregovora za potpisivanje Kolektivnoga ugovora za službenike tijela uprave i sudbene vlasti u FBiH. Vlada HNŽ-a dužna je razmotriti predloženi dokument i donijeti Odluku o pristupu Kolektivnom ugovoru, kao i davanju ovlasti za njegovo potpisivanje te eventualno potpisivanje i Aneksa na taj ugovor. U konačnici, bit će potpisan jedinstveni kolektivni ugovor za službenike tijela uprave i sudbene vlasti za sve općine i gradove, županije i Federaciju BiH.

Povećanje energetske učinkovitosti

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a, Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Izvješća privremenoga Nadzornog odbora Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2022. godinu. U Izvješću je istaknuto kako se najveći broj projekata u izvještajnom razdoblju odnosi na povećanje energetske učinkovitosti zdanja te je preporuka financirati saniranje, poticanje izbjegavanja i smanjivanje nastajanja otpada kao jednoga od najvećih rizika za okoliš u Županiji. Usvojene su i odluke o imenovanju privremenoga Upravnog odbora Fonda, kao i o pristupanju raspisivanja javnih oglasa za imenovanje članova Upravnoga i Nadzornoga odbora Fonda.

Potpora poljoprivredi

Vlada je usvojila i Izvješće Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a o ostvarenju županijskih novčanih potpora za 2023. godinu. Izvješće je obuhvatilo provedene aktivnosti donošenja provedbenih propisa, programa i naputaka, tijek zaprimanja i obradbe zahtjeva, odobrene zahtjeve po vrstama potpora, broj klijenata i odobrena sredstva. Pravo na novčane potpore ostvarilo je 4630 klijenata prema modelu poticanja biljne i animalne proizvodnje, 277 klijenata prema modelu kapitalnih/investicijskih ulaganja i njih devet prema modelu potpore otkupu voća, povrća i grožđa iz domaće proizvodnje. Tako je lani za poticaje u poljoprivredi dodijeljeno 4.590.313,00 KM.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, Vlada je usvojila Izvješće o ostvarenim ishodima razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava u protekloj godini.

Procjena ugroženosti od požara i mjere zaštite

Usvojena je i Odluka o usvajanju Procjene ugroženosti od požara Županije koja svojim zemljopisnim položajem i reljefom, veličinom urbanih sredina, brojem stanovnika, površinom šumskih predjela, položajem industrijskih građevina i objekata, položajem elektroenergetskih postrojenja i drugim aspektima zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, spada među najugroženije prostore na području BiH. S ciljem poboljšanja organiziranosti, popunjenosti i opremljenosti profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, potrebno je donijeti podzakonske propise u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNŽ-u, riješiti organizaciju i status službi za zaštitu od požara u skladu sa propisima, osigurati izvor financijskih sredstava potrebnih za nabavu opreme i materijalno-tehničkih sredstava, utvrditi pravne osobe koje su obvezne donijeti procjene ugroženosti i planove zaštite od požara.

Između ostaloga, kao nužno navodi se: u poslovnim i javnim zdanjima osigurati propisan broj ispravnih aparata za početno gašenje požara, a u zdanjima s izvedenom hidrantskom mrežom osigurati njezinu ispravnost i potrebnu opremu u zidnim ormarićima unutarnje hidrantske mreže; žurno donijeti propise s polja šumarstva s ciljem utvrđivanja i provedbe preventivnih mjera te izraditi procjenu stupnja ugroženosti šuma i šumskoga zemljišta od požara; urediti odlagališta otpada u skladu sa zakonskim aktima, a protuzakonita odlagališta sanirati; mjerodavna tijela trebaju izraditi planove za zaštitu od požara zaštićenih područja; sudionici u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara moraju stalno upozoravati javnost na opasnosti od nastajanja požara, a posebna pozornost treba biti posvećena izobrazbi djece predškolskoga i školskoga uzrasta; s obzirom na veliki problem gašenja požara na otvorenomu prostoru odnosno na postojeći način angažiranja zračnih snaga (helikoptera i zrakoplova), potrebno je razmotriti mogućnost pojednostavljivanja propisanih postupaka; s obzirom na nezadovoljavajuće stanje hidrantske mreže (neispravni, nedostatan broj, nedostatak opreme, protočni kapacitet…), potrebno je propisati načine i nositelje aktivnosti za otklanjanje tih nedostataka.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...