Almir Mujaković: Komplicirana administracija koči razvoj obnovljivih izvora energije

U projektu “Daj zemlju priliku” na temu “Obnovljivi izvori energije” gostovao je Almir Mujaković predsjednik Udruženja „Green Energy“.

Prije 2 godine na području BiH je registrirano Udruženje Green Energy koje okuplja sve proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energije. Kroz djelovanje zastupamo interese članova udruženja, radimo na zaštiti interesa proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora pred državnim institucijama, regulatornim tijelima, međunarodnim organizacijama. Vršimo promociju investicija i olakšavamo poslovnu politiku kroz organizaciju konferencija. Također radimo na edukaciji i podizanju svijesti. Utječemo na regulativu jer u BiH je potrebno postići i postaviti stabilnu politiku i regulativu koja će postići razboj ovog sektora.”, na samom početku emisije kazao je Almir Mujaković.

Glavni motiv za rad je ekološka svijest i održivost. Vođeni smo željom da doprinesemo očuvanju životne sredine i životnog okruženja. U ekonomskoj smo tranziciji i želimo smanjiti ovisnost od uvoza, stvaranjem novih sustava otvaraju se nova radna mjesta. Postoji dosta dostupnih financijskih sredstava i subvencija za projekte obnovljivih izvora.“, istaknuo je Almir Mujaković.

Najveći izazov je izuzetno komplicirana administracija u BiH, dugi i neučinkoviti postupci izdavanja dozvola, nepotpuni zakonski okviri, ne postojanje poticaja i slično. Višestruko se povećava potrošnja električne energije. Imamo novih tehnologija koje se razvijaju i utječu na potrošnju električne energije. Trebamo biti energetski ne ovisni i poticati obnovljive izvore energije u ekonomskoj tranziciji BiH.“, kazao nam je Almir Mujaković.

“Već u BiH imamo mnoštvo i domaćih i stranih investitora. Međutim kada ljudi dođu ovdje i vide da trebaju za određene dozvole i suglasnosti čekati po godinu i duže, veliki broj okrene leđa i ode gdje to puno brže može odraditi.“, ističe Almir Mujaković kao najveći izazov s kojim se suočava sektor obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini.

Trenutno nije skupa ugradnja solarnih panela na kućama za vlastite potrebe. Prilikom određenih analiza sam računao da primjerice tko ima toplotnu pumpu, tko se grije na struju pa bih napravio elektranu za vlastite potrebe, ta osoba investiciju može otplatiti za šest godina. Na tržištu, solarni paneli i vektori su značajno pojeftinili ali se javlja problem komplicirane administracije odnosno dobivanje potrebnih elektroenergetskih suglasnosti od Elektroprivrede koje još nisu počeli izdavati bez obzira što su novu zakoni stupili na snagu.“, zaključio je Almir Mujaković.

Najčitanije

Dario Juka: Odvojit se od svakodnevnice sa svojom obitelji uz MOSS.GO 2024.

Udruga Kolektiv Mostar i ovog nam ljeta donosi sportsko...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Darko Puljić o poduzetništvu: Slušajte sebe, radite i borite se

Danas u programu Običnog radija gostovao je Darko Puljić....

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Kažimir Miličević: Obitelj, zajedništvo, domoljublje i vjerodostojnost osigurat će razvoj Mostara

Kažimir Miličević, nositelj liste Hrvatske demokratske zajednice BiH izborne...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...