Predstavnici Vlade HNŽ-a i OESS-a o kurikularnoj reformi u HNŽ-u

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Adnan Velagić danas su, u zgradi Vlade HNŽ-a, s voditeljem Misije OESS-a u BiH NJ.E. Brianom Aggelerom i njegovim suradnicima održali sastanak na temu provedbe procesa kurikularne reforme u HNŽ-u.

Istaknuvši važnost ove teme za HNŽ, predsjednica Buhač podsjetila je na činjenicu kako je Vlada kao jedan od svojih prioriteta postavila provedbe svih procesa nužnih za realizaciju kurikularne reforme.

– Svjesni složenog političkog i društvenog sustava HNŽ, u cijelosti poštujući naše posebnosti, čvrsto smo opredijeljeni unaprijediti naš prosvjetni sustav kroz suvremeni način sticanja znanja i vještina, a sve kako bi našoj djeci i mladima zajamčili najbolju moguću izobrazbu- poručila je predsjednica Buhač.

Predočivši veleposlaniku Aggeleru stanje u prosvjetnomu sustavu HNŽ-a, ministar Velagić je istaknuo kako je obostrani cilj unaprjeđenje različnih društvenih sfera, s posebnim naglaskom na prosvjetni sustav.

– Jedno od opredjeljenja Vlade HNŽ-a jest stvaranje boljih uvjeta u prosvjeti, kako za učenike tako i za nastavnike. Osim toga, cilj nam je unaprijediti prosvjetni sustav u smislu pružanja funkcionalnih znanja i vještina našim učenicima koji će biti prepoznatljivi na tržištu. Ovom prigodom zahvaljujem OESS-u na dosadanjoj potpori u provedbi brojnih projekata, uvjeren kako će pozitivna i uspješna suradnja Ministarstva, Vlade i Misije OESS-a biti nastavljena i u predstojećemu razdoblju – izjavio je ministar Velagić.

– Misija nam je prenijeti iskustva drugih županija koje eksperimentalno provode ovu reformu i dati potporu u donošenju ključnih odluka za usvajanje i provedbu kurikularne reforme. Raduje me što su čelnici HNŽ-a iskazali spremnost na suradnju, svjesni potrebe provedbe ove reforme koja će zasigurno donijeti dobro prosvjetnomu sustavu – kazao je ovom prigodom veleposlanik Aggeler.

Na sastanku je dogovoreno ustrojavanje tima sastavljenog od predstavnika Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, Zavoda za školstvo, Pedagoškoga zavoda i OESS-a čija će zadaća biti usklađivanje kurikularne reforme u HNŽ-u s nastavnim planovima i programima obaju zavoda, kao i novoga Zakona o osnovnomu odgoju i obrazovanju s ovim procesima. Istaknuta je važnost suradnje svih subjekata uključenih u ovaj proces kako bi reforma bila pravodobno izrađena i i provedena.

Najčitanije

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Ivan Marić: Ljudi moraju biti svjesni da bacajući otpad ubijaju sve nas

Speleološko društvo Herceg utemeljeno je 2012. godine. Osnovni ciljevi...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...