Vlada HNŽ-a: 2,35 milijuna KM za policijske objekte

Prepoznajući izniman značaj razvitka i izgradnje lokalnih i nekategoriziranih cesta u gradovima i općinama, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj je, 19. redovitoj sjednici usvojila Odluku o konačnom odabiru, odobravanju i prijenosu novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. godinu za lokalne ceste jedinicama lokalne samouprave u HNŽ-u u iznosu od 1.500.000,00 KM. Tim će sredstvima biti omogućena realizacija projekata na lokalnim cestama Mostara, Konjica, Stoca, Neuma i Jablanice, što će doprinijeti boljim i funkcionalnijim uvjetima za život žitelja tih prostora. Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a, na osnovu prethodne Odluke Vlade, provelo je postupak Javnoga poziva za dodjelu tih novčanih sredstava, a poseban kriterij bila je usklađenost predloženih projekata sa Strategijom razvitka HNŽ-a, Strategijom razvitka javnih cesta na području HNŽ-a i Programom građenja javnih cesta u Županiji.

Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada je usvojila Program utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za 2024. za MUP s pozicije ”Rekonstrukcija i investicijsko održavanje” u iznosu od 2.347.000,00 KM. Za izgradnju Policijske postaje Prozor-Rama izdvojeno je 1.417.000,00 KM, za dogradnju i nadgradnju Policijske uprave Čapljina 550.000,00 KM te za izgradnju dijela zgrade Policijske uprave Konjic 380.000,00 KM. Cilj je osposobljavanje policijskih prostorija za nesmetano djelovanje policijskih službenika po navedenim gradovima i općinama odnosno napuštanje trenutačnih prostora za koje, plaćajući najam, Županija trenutačno izdvaja značajna sredstva. U istomu je resoru usvojena i Odluka kojom je odobren utrošak 653.070,00 KM za kupnju novih službenih odora, odjeće i obuće za pripadnike MUP-a.

Polazeći od činjenice da je Vlada HNŽ-a čvrsto opredijeljena ostati snažno uključena u proces integriranja u Europsku uniju, na današnjoj je sjednici prihvatila Informaciju o početku prve etape pregovora BiH s EU te usvojila Odluku o zaduženjima vezanim za početak te etape. Odlukom su sva tijela uprave, kao i svi danas imenovani članovi radnih skupina za europske integracije u HNŽ-u zaduženi, u sklopu sustava koordinacije procesa europskih integracija u BiH, aktivno sudjelovati u procesima vezanima za pregovore.

U Informaciji je istaknuto kako su predsjednica Vlade Marija Buhač i EU koordinatorica Vlade Kristina Crnjac sudjelovale na uvodnomu sastanku između BiH i Europske komisije na kojemu su predstavljeni koraci u procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji. Prije svega, bilo je riječi o procesu analitičkoga pregleda zakonodavstva te je Europska komisija sudionike izvijestila o tomu kako će proces toga pregleda za BiH teći na jednak način kao za Moldaviju i Ukrajinu, s ciljem identificiranja razlika u pravnomu, političkomu i ekonomskomu sustavu BiH i EU.

Danas je usvojen i Program utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. na poziciji ”Transferi u veterinarstvu’‘ za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu od 180.000,00 KM. Razlog je provedba Programa mjera za uspostavljanje optimalnoga zdravstvenog statusa životinja, nadzora nad kretanjem zaraznih i parazitnih oboljenja te stalnoga nadzora nad pojavom zaraznih bolesti s ciljem zaštite pučanstva. U mjerodavnosti istoga ministarstva, usvojena je i Odluka o raspisivanju Javnoga natječaja za dodjelu ribolovnoga prava na dijelu ribolovnoga područja za obavljanje športsko-rekreacijskoga ribolova na području HNŽ-a, a natječaj će biti raspisan za područja Neuma, Ravnoga, Stoca i Prozor-Rame.

Vlada je usvojila i Odluku o povećanju prihoda i rashoda u Proračunu HNŽ-a za 2024. također za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede s pozicije ”Namjenska sredstva od naknada prikupljenih na temelju prenamjene poljoprivrednoga zemljišta”. Riječ je o namjenskim sredstvima prikupljenima na osnovu prenamjene poljoprivrednoga zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i dijela zakupnina koje pripadaju Proračunu, a nisu utrošena prema Programu iz prethodnih godina. Prihvaćen je i Program utroška novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 KM.

Odluka o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. za Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa s pozicije ”Rekonstrukcija objekata kulturnih institucija (po Odluci Vlade)” usvojena je u iznosu od 1.000.000,00 KM i bit će utrošena u objekte koji su u izgradnji, a koji će povećati pristupačnost i sudjelovanje u kulturnomu životu svih žitelja te obnovu i opremanje javnih kulturnih institucija, kao i obnovu objekata koji afirmiraju povijesni razvoj BiH i kulturne odnosno vjerske identitete njezinih naroda i na usvajanje inovativnih i digitalnih rješenja kojima se oživljavaju lokaliteti, prikazuju povijesni događaji na inovativan način, omogućuju ostvarenja novih turističkih sadržaja i tako doprinose ostvarenju razvojne strategije HNŽ-a.

Vlada je usvojila i Odluku o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. za Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa s pozicije ”Športska infrastruktura” u iznosu od 1.500.000,00 KM. Utrošak tih sredstva planiran je za objekte koji su u izgradnji, a pomažu lokalni i regionalni razvitak, kao i za objekte koji se sufinanciraju i sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova te za potporu projektima obnove postojećih športskih objekata i za projekte opremanja športskih objekata i ostvarivanje uvjeta za dobivanje licencije od strane športskih saveza BiH i međunarodnih športskih saveza.

Uzimajući u obzir povećani broj zahtjeva podnesenih u Ministarstvo za pitanja branitelja za ostvarivanje prava smještaja u staračke centre, prava na jednokratnu pomoć pri liječenju i jednokratnu novčanu pomoć za stanje socijalne potrebe branitelja i članova njihovih obitelji, Vlada je usvojila Odluku o unutarnjoj preraspodjeli novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. za Ministarstvo za pitanja branitelja u iznosu od 50.000,00 KM. Također, razmatrajući zamolbe udruga proisteklih iz rata, Vlada je usvojila Odluku o preraspodijeli novčanih sredstava s pozicije Ministarstva financija za Ministarstvo za pitanja branitelja u iznosu od 150.000.00 KM, a sredstva su planirana za potporu programa, projekata i aktivnosti braniteljskih udruga čija je djelatnost od interesa i značaja za širu društvenu zajednicu.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, prihvaćen je Plan aktivnosti u organizaciji i provedbi mjera zaštite od požara na području HNŽ-a za 2024. i Izvješće o prikupljanju i korištenju sredstava ostvarenih na temelju posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za 2023. godinu. Usvojena je i Odluka o načinu i mjerilima utroška novčanih sredstava namijenjenih za financiranje vatrogastva.

Vlada je danas usvojila i Odluku o pristupanju Arhiva HNŽ-a Cobiss sustavu koji predstavlja organizacijski model povezivanja knjižnica u nacionalni knjižnično-informacijski sustav s katalogizacijom, knjižnično-kataloškom bazom podataka i lokalnim bazama podataka knjižnica te brojnim drugim funkcijama. Inače, unutar Cobissa trenutačno je umreženo 1485 knjižnica iz osam zemalja ovoga okruženja, a iz BiH njih sedamdeset.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...