Buhač i Bevanda uručili pet vozila hitne pomoći za domove zdravlja

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač danas je, zajedno s ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. Milenkom Bevandom, uručila ključeve pet novih vozila hitne pomoći ravnateljima pet domova zdravlja u HNŽ-u. Ukupna vrijednost vozila iznosi 731.000,00 KM.

– Današnja svečanost dodjele novih vozila hitne pomoći domovima zdravlja u Mostaru, Čapljini, Čitluku, Konjicu i Stocu još je jedan od pokazatelja koliko županijska vlada ima sluha za potrebe našega zdravstvenog sustava. Od samoga preuzimanja dužnosti, zdravstvo smo postavili u sami vrh naših prioriteta i konkretnim primjerima posvjedočili kako smo spremni unaprijediti ukupan zdravstveni sustav. Svjesni smo kako medicinsko i nemedicinsko osoblje radi iznimno težak posao i zato zavrjeđuju naše poštovanje. Podsjećam kako smo, a to je bio naš prvi potez koji smo napravili kao Vlada, u suradnji s našim socijalnim partnerima, potpisali Kolektivni ugovor kojim smo olakšali i poboljšali uvjete rada i života zdravstvenih djelatnika, time i zaustavili jednomjesečni štrajk zbog kojega su najviše trpjeli pacijenti. Kontinuirano podupiremo sve projekte iz zdravstvenoga sustava, a samo za projekte izgradnje Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar te obnove, dogradnje i opremanja i preostalih dvaju bolnica u Županiji, Vlada se kreditno zadužila s 45 milijuna KM – kazala je predsjednica Buhač, dodavši i to kako je današnji čin primopredaje suvremenih vozila za brzu liječničku intervenciju tek nastavak redovitih aktivnosti i najava nabave vozila i za druge domove zdravlja kroz tekuću godinu.

Govoreći o financiranju zdravstva u HNŽ-u, ministar Bevanda je istaknuo kako je u Proračunu HNŽ za 2024. osigurano 12 milijuna KM, od čega 8 milijuna za bolnice i 4 milijuna za domove zdravlja.

– Ova današnja donacija još je jedna kockica u mozaiku našega nastojanja da primarnoj zdravstvenoj zaštiti osiguramo mjesto koje joj uistinu pripada u ukupnomu zdravstvenom sustavu. Naš je konačni cilj kvalitetnija zdravstvena zaštita, čime dobivamo ono što nam je i bitno, a to je zadovoljan pacijent s najboljom mogućom skrbi – dodao je dr. Bevanda te naglasio kako će Vlada HNŽ-a nastaviti s ovim projektom.

– Vozilo hitne pomoći ključno je za obavljanje hitne medicine i sredstvo je bez kojega se ne može. Želimo građanima naše županije omogućiti bolju dostupnost, bržu hitnu medicinsku uslugu i to je čimbenik koji je vrlo bitan u radu domova zdravlja – zaključio je ministar, pozivajući sve one koji imaju vodeće uloge u svojim institucijama da budu istinski menadžeri koji će imati viziju u svojemu djelovanju.

Svečanomu činu uručenja ključeva vozila hitne pomoći, osim ravnatelja pet domova zdravlja, nazočili su i načelnici i gradonačelnici Čapljine, Čitluka, Konjica i Stoca te izaslanica gradonačelnika Grada Mostara, dok se u ime svih, u obraćanju novinarima, Vladi HNŽ-a na ovoj donaciji, kao i na ukupnomu odnosu prema zdravstvenom sustavu, s naglaskom na primarnu zdravstvenu zaštitu, zahvalio ravnatelj Doma zdravlja Stolac dr. Kazimir Raguž.

U privitku su dostupni audiozapisi izjava predsjednice Marije Buhač, ministra dr. Milenka Bevande i ravnatelja dr. Kazimira Raguža.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Nova slovačka vlada optužuje bivšu za veleizdaju zbog Ukrajine

Slovačka vlada zatražila je od policije da istraži bivšu...