600 godina rođenja kraljice Kosače

Izaslanstvo Središnje uprave HKD “Napredak”, koje su činili predsjednik Nikola Čiča, dopredsjednik Miroslav Landeka i član Središnje uprave Anto Ivić, sastao se u petak s čelnicima Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH (HAZU BiH), predsjednikom akademikom Mladenom Bevandom i predsjednikom Skupštine akademikom Josipom Muselimovićem.

Tema sastanka bio je znanstveni skup “Nestanak Bosanskog kraljevstva i posljedice: društvo i prostor na granici civilizacija”, koji će se u sklopu obilježavanja 600 godina od rođenja bosanske kraljice Katarine Kosača, u organizaciji HKD Napredak – Instituta za tradiciju i kulturu Hrvata u BiH i suorganizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Instituta za istraživanje migracija iz Zagreba, održati u Mostaru 24. i 25. listopada 2024.

Kako je priopćeno iz Napretka, izaslanstvo HKD “Napredak” upoznalo je čelništvo HAZU BiH o aktivnostima i pripremama ovog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem.

Čelnici HAZU BiH naglasili su važnost spomenutog simpozija i obećali aktivno sudjelovanje članova Akademije te su izrazili želju da HAZU BiH bude pokrovitelj ovog znanstvenog skupa što je izaslanstvo Napretka sa zahvalnošću prihvatilo.

Središnja uprava HKD Napredak je na svojoj sjednici održanoj u Sarajevu 2. prosinca 2023. godine, na prijedlog Povjerenstva za izdavaštvo, kulturu i medije, 2024. proglasilo godinom posvećenoj kraljici Katarini Kosači Kotromanić.

Planirao je da se tijekom godine na razini Središnjice i podružnica diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i šire obilježi 600 godina od rođenja kraljice Katarine (1424.-1478).

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...