Veliki uspjeh bh. medicine: Dr. Gordana Bukara-Radujković među pobjednicima 10. International Medis Awards

U Narodnoj galeriji u Ljubljani u četvrtak 7. ožujka 2024. svečano je proglašeno devet pobjednika 10. International Medis Awards for Medical Research (IMA). Među njima je i izvanr. prof. dr. sci. Gordana Bukara-Radujković, dr. med., iz Bosne i Hercegovine. Njen znanstveno-istraživački rad bio je najbolji na području pedijatrije. Natječaj već deset godina nagrađuje izvrsna znanstveno-istraživačka dostignuća liječnika i farmaceuta iz devet država srednje i jugoistočne Europe.

Izvanr. prof. dr. sci. Gordana Bukara-Radujković, dr. med., prva je autorica članka »Evidence of increasing incidence of type 1 diabetes and ketoacidosis among children in the Republic of Srpska in period 2017–2022 with special focus on COVID-19 global pandemic years.” Članak je objavljen u uglednom naučnom časopisu Frontiers in Public Health.

O istraživanju je profesorica Gordana Bukara-Radujković izjavila: „Nadamo se da će rezultati našeg istraživanja pomoći da se utvrdi odgovor na pitanje kako je pandemija COVID-19 uticala na pojavu dijabetesa tipa 1 u svijetu. Nadalje, rezultati našeg istraživanja mogli bi pomoći lokalnim i globalnim kreatorima zdravstvene politike da naprave akcione planove, programe prevencije itd. o tome kako postupiti u potencijalnim budućim pandemijskim krizama i ne dozvoliti da pacijent bude primljen u bolnicu s ketoacidozom prije nego što se otkrije dijabetes.“

Svi pobjednici natječaja 10. International Medis Awards for Medical Research (po abecednom redu područja):

  • Farmacija: dr. sci. Milena Anđelković, mr. pharm., Srbija
  • Gastroenterologija: David JM Bauer, dr. med., Austrija
  • Ginekologija: dr. sci. Gábor Szabó, dr. med., Mađarska
  • Intenzivna medicina i anesteziologija: Nikola Bradić, dr. med., Hrvatska
  • Neurologija: Marija Babunovska, dr. med., Sjeverna Makedonija
  • Oftalmologija: dr. sci. Maja Živković, dr. med., Srbija
  • Pedijatrija: vanr. prof. dr. sci. Gordana Bukara-Radujković, dr. med., Bosna i Hercegovina
  • Pulmologija i alergologija: dr. sci. Jure Urbančič, dr. med., Slovenija
  • Reumatologija: Irina Gessl, dr. med., Austrija

Za nagrade 10. International Medis Awards mogli su se prijaviti liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstveno-istraživačke radove objavili u uglednim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Na natječaj su ove godine stigle 242 prijave iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Svim visokim kriterijima za nominacije za nagradu International Medis Awards odgovaralo je 148 prijava.

Predsjednik međunarodne stručne komisije prof. dr. sci. Borut Štrukelj, mr. pharm., komentirao je prijavljene radove: „Svake godine međunarodna stručna komisija pregledava pristigle vrhunske znanstvene radove. To nas ispunjava nadom u budućnost medicine i farmacije u našem okruženju. Istovremeno osjećamo i veliku odgovornost kada je u pitanju ocjenjivanje radova, naročito kada biramo one koji se zaista ističu. Čestitam svim autorima čija su istraživanja dostigla visoke standarde potrebne za objavljivanje u najprestižnijim znanstvenim časopisima te ih pozivam da i ubuduće sudjeluju na natječaju International Medis Awards.“

Tone Strnad, mr. pharm., osnivač nagrada International Medis Awards i poduzeća Medis, na svečanoj dodjeli izjavio je: „Ove nagrade pokrenuli smo prije deset godina kako bismo poboljšali prepoznavanje dostignuća liječnika i farmaceuta srednje i jugoistočne Europe u stručnoj, a prije svega laičkoj javnosti te ih ujedno podstaknuli da nastave daljnji ili još opsežniji rad na odabranom polju znanstvenog istraživanja. Tijekom desetljeća nagrade su izrasle u cijenjenu stručnu referencu u medicinskim i farmaceutskim krugovima. Kao inicijator dodjele ovih nagrada na to gledam s velikim zadovoljstvom i ponosom.“

Mr. Maja Strnad Cestar, direktorica Medisa, objašnjava zašto poduzeće podržava taj natječaj: „Naša misija je poboljšati kvalitetu života pacijenata u našoj regiji, a u tome je neizostavna uloga liječnika i farmaceuta. Zato smo već desetu godinu glavni sponzor nagrada IMA. Vjerujem da podrškom ovih nagrada povećavamo optimizam u medicini i farmaciji, podstičemo povjerenje u znanost i time doprinosimo stvaranju boljeg sutra za sve nas.

Dr. sci. Martina Perharič, mr. pharm., stručna direktorica poduzeća Medis, istaknula je važnost znanstvenih istraživanja: „Rad u znanosti je težak posao pun izazova. Ako to radite uz svoj redovni klinički rad, pogotovo u zemljama u kojima nema mnogo novca ili podrške za istraživanje, onda je predanost znanosti zaista izvanredna. To nesumnjivo zaslužuje širu pažnju stručne, ali i laičke javnosti. Nagrade isto tako pomažu u jačanju povjerenja i ugleda vrijednih liječnika i farmaceuta koji pomažu ljudima da dobiju bolje mogućnosti liječenja.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...