Završetak Festivala “Power of Sustainability 2023” u Mostaru – uspješno okupljanje regionalnih lidera održivosti

Dvodnevni događaj “Power of Sustainability Festival 2023” u Mostaru, organiziran uz podršku Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini (BiH) i Tehnološkog parka “Intera”, u suradnji s Gradom Mostarom i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma BiH, uspješno je kompletiran jučer. Festival je okupio više od 150 sudionika iz BiH i regije, uključujući stručnjake, investitore i donositelje odluka iz privatnog i javnog sektora.

Ovaj prestižni događaj, održan od 21. do 22. rujna 2023. godine, okupio je vodeće osobe iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije kao i goste iz Norveške, Njemačke i USA, koje su razmijenile ideje, iskustva, te promovirale održivi razvoj u regiji Zapadnog Balkana. Festival je bio fokusiran na četiri ključne teme, koje su bile obrađene kroz keynote prezentacije i panele.

Prvi dan je bio posvećen temama vezanim za investicije u zelenu energiju, primjenu cirkularne ekonomije, ESG standarde i elektro-mobilnost, dok je održivi turizam bio glavna tema drugog dana kada je cijeli Festival simbolično zaključen u manje formalnom formatu u Parku prirode Hutovo Blato.

Kada je riječ o investicijama u zelenu energiju, potreba za boljim usklađivanjem razvoja zakona i politike s potrebama tržišta je istaknuta kao ključna. Također, potrebno je povećati fokus na transparentnost institucija i privatnih investitora, te povećanje izravne koristi za lokalne zajednice s ciljem privlačenja investitora po uzoru na primjer Norveške i ostalih zemalja koje su primijenile sličan pristup.

Tijekom diskusije o održivom turizmu, istaknuta je potreba za strateškim pristupom na razini cijele zemlje kako bi se planski rješavali trenutni problemi, te radilo na dodatnom unapređenju domaće turističke ponude. Važno je i voditi računa o održivom urbanom razvoju i poboljšati organizaciju dostupnih podataka o turističkim posjetama.

  • Ponosni smo što smo na jednom mjestu, u divnom Mostaru koji je primjer iskorištavanja zelene energije, okupili toliko izvanrednih pojedinaca kojima održivo poslovanje nije samo budućnost, nego sadašnjost. Oni su istinski predvodnici razvoja u našoj regiji, i hvala im što su došli i inspirirali nas svojim vizijama i uspješnim primjerima poslovanja. Posebno nam je drago radi desetina poslovnih prijateljstava koja su sklopljena tijekom trajanja Festivala, jer ne sumnjamo da će se ovim umrežavanjem kreirati sjajne zajedničke aktivnosti i u budućnosti.. – izjavila je Sanja Miovčić, direktorica Vijeća stranih investitora u BiH ispred organizatora Festivala. 

Obzirom na pozitivne reakcije, očekuje se da će se ovaj konferencijski događaj postati tradicija, te da će se održati i naredne godine, nastavljajući da promovira održivi razvoj, pametna rješenja i razmjenu ideja za bolju budućnost.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...