Završen projekt osposobljavanja za tržište rada, 29 majki steklo radno iskustvo

UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija, s ponosom objavljuje uspješan završetak svoje inicijative Projekta osposobljavanja nezaposlenih majki za tržište rada, u suradnji s Vladom Republike Češke, dm drogerie markt BiH i Fondacijom Mozaik. Projekt, koji je pokrenut u lipnju ove godine, značajno je utjecao na život 29 nezaposlenih majki i njihovih porodica širom zemlje.

Inicijativa je bila usmjerena na rješavanje problema zapošljavanja s kojima se suočavaju nezaposlene žene u Bosni i Hercegovini, posebno žene koje imaju djecu predškolske dobi. Odabrane kandidatkinje imale su jedinstvenu priliku proći kroz sveobuhvatan tromjesečni program osposobljavanja koji ih je pripremio za ulazak u radnu snagu i povećao njihovu zapošljivost.

Prema nedavnoj studiji Ujedinjenih nacija, postizanje većeg rodnog pariteta unutar radne snage ima značajno veći potencijal za jačanje ekonomske održivosti u društvima koja stare i imaju nisku stopu fertiliteta nego što to ima povećanje stopa fertiliteta bez drugih mjera. U Bosni i Hercegovini, prema trenutnom scenariju, polovina radno sposobnih žena isključena je s tržišta rada i nema prihod kojim bi izdržavala sebe i svoju porodicu. „Uz značajan potencijal više od pola milijuna nezaposlenih žena, postoji i kritična potreba za pružanjem podrške ženama kroz unapređenje njihovih vještina i sposobnosti da se brinu za svoju djecu, pružajući im priliku da se aktivno uključe na tržište rada“, naglasio je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je za mene bila velika prekretnica u životu. Donedavno sam bila majka i domaćica, a zahvaljujući ovom projektu, postala sam poslovna žena koja je svojim radom korisna svojoj porodici, kompaniji u kojoj radi i u društvu općenito, i to me čini jako ponosnom na sebe. S obzirom na to da sam se prije osnivanja porodice obrazovala i završila fakultet, veoma mi je značilo da sam baš u struci za koju sam se obrazovala dobila priliku da steknem radno iskustvo“, izjavila je Nedžla Karahmet, jedna od žena uključenih u projekt.

Članica Uprave dmBiH Emina Mušinović izjavila je: „Jako smo ponosni na ovaj projekt iz kojeg nosimo vrlo pozitivna iskustva. Majke koje su nam se pridružile u posljednja tri mjeseca oduševile su nas svojim angažmanom, predanošću u radu i željom da savladaju što više novih vještina, a ono što smo mi kao poslodavac shvatili je da nam je svima potrebno što više ovakvih projekata, čak i onih koji će duže trajati. Učešće u ovakvim projektima pomaže poslodavcima da shvate koliko je izuzetnih ljudi izvan kompanije, a istovremeno pojednostavljuje proces pronalaska novih zaposlenika“.

„Vlada Češke Republike prepoznaje veliki potencijal koji leži u uključivanju do sada neaktivnih i nezaposlenih žena na tržište rada i zato smo odlučili podržati ovaj projekt. Nastavit ćemo ga podržavati, kao i nuditi primjere dobre prakse iz naše zemlje koji se ovdje mogu iskoristiti“, izjavio je Josef Zrzavecký, v.d. šef misije Ambasade Češke Republike u Bosni i Hercegovini.

Po ulasku u radnu snagu, ove majke bi osigurale dodatni prihod za svoje porodice, aktivno sudjelovale u socioekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine i ublažile negativan utjecaj sve manje radne snage na zapošljavanje. Uspostavljanje društava koja su otporna na demografske promjene predstavlja najdjelotvorniji pristup u rješavanju demografskih promjena.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...