Zavod za javno zdravstvo FBiH nastavlja program – Zube pregledaj-osmijeh sačuvaj

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja realizaciju Programa mjera zaštite oralnog zdravlja u Federaciji Bosne i Hercegovine “Zube pregledaj – osmijeh sačuvaj”. Koordinatorica Programa je dr. sc. Šeila Cilović Lagarija, dr. stom., voditeljica Službe za bistatistiku i informatiku Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

“Prepoznajući važnost očuvanja oralnog zdravlja djece i mladih, Program mjera zaštite oralnog zdravlja u Federaciji Bosne i Hercegovine “Zube pregledaj – osmjeh sačuvaj” u 2024. godini provodit ćemo u Unsko-sanskoj, Posavskoj, Bosansko-podrinjskoj i Hercegbosanskoj županiji. Program obuhvata svu djecu u dobi od 6 do 12 godina koja su upisana u osnovne škole na području ovih županija. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da različita oralna stanja poput zubnog karijesa, parodontalnih bolesti, gubitka zuba i oro-dentalnih trauma predstavljaju ozbiljne javnozdravstvene probleme. Ove bolesti uzrokuju značajan teret i ekonomski trošak zdravstvenim sustavima. S ciljem poboljšanja oralnog zdravlja populacije, ključno je sveobuhvatnu implementaciju postojećih preventivnih mjera te osmisliti nove preventivne programe koji će se temeljiti na edukaciji i poticanju svakog pojedinca na potpunu odgovornost za vlastito zdravlje”, rekla je dr. Cilović Lagarija.

Pregledi oralnoga zdravlja djece su u potpunosti prilagođeni djeci i provodit će se uz informirani pristanak roditelja koji će dati osnovnim školama u kojima će se obavljati pregledi. Pripremne aktivnosti  za preglede su svibanjske radionice u navedenim županijama namijenjene zdravstvenim djelatnicima/stomatološkim timovima kako bi se što adekvatnije zajednički pripremili za preventivne preglede.

Dr. Monika Vukić Šarić, dr. stom. nazočila je radionici u Orašju za stomatološke timove koji će pregledati djecu u Županiji Posavskoj. Ona smatra da je uvođenje Programa mjera zaštite oralnog zdravlja u FBiH “Zube pregledaj-osmijeh sačuvaj” od velike važnosti i da će pomoći poboljšanju cjelokupnog oralnog zdravlja koje je itekako povezano s općim zdravljem.

“Cilj ovog Programa jeste utvrditi kakvo je oralno zdravlje naših mališana u dobi od 6 do 12 godina, u kakvom je stanju njihov dentalni status, naročito prvi stalni molari. Na osnovu dobijenih podataka potrebno je utvrditi i kakva je njihova svijest o važnosti održavanja oralne higijene. Shodno tome potrebno je donijeti pravodobne mjere prevencije s ciljem unaprjeđenja oralnog zdravlja ovog dječjeg uzrasta. Kao doktor stomatologije ističem veliku važnost ovog Programa kako za djecu tako i za njihove roditelje jer je u svakom slučaju bolje spriječiti nego liječiti”, rekla je dr. Vukić Šarić.

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prošle godine je realizirao Pilot program u Zapadnohercegovačkoj županiji. Cilj programa je bila procjena stanja oralnog zdravlja kod djece u dobi od 6 i 12 godina, posmatrajući dentalni status, značajni karijes i oralnu higijenu djece i mladih iz te županije. Ukupno je pregledano 879 djece rođene 2011. i 2017. godine. Može se reći da, iako je značajno smanjenje broja karioznih zuba u svijetu, podaci izneseni u ovom istraživanju pokazuju da je karijes zuba i dalje jedna od najraširenijih bolesti dječije dobi u našoj zemlji.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...