Donesen Program rada Vlade Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Program rada Vlade Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu, koji je upućen u daljnju proceduru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Programom su definirani strateški ciljevi, programi i aktivnosti koje su u ovoj godini planirala realizirati županijska tijela kako bi ostvarila zacrtane strateške ciljeve. Precizno su navedeni nositelji aktivnosti, rokovi realizacije i očekivani godišnji rezultati. Prioriteti Vlade Županije Zapadnohercegovačke u 2024. godini usmjerit će se  na razvoj: proizvodno i izvozno orijentiranog poduzetništva koje predstavlja okosnicu razvoja  Županije Zapadnohercegovačke; poseban naglasak Vlade bit će i nadalje na nastavku provođenja demografskih mjera s ciljem demografske obnove i potpori mladima u ruralnim sredinama. Cilj je demografska obnova, kao i zadržavanje stanovnika u ruralnim sredinama kroz ruralni razvoj, poljoprivredu i turizam.

Radit će se i na ubrzanju procesa zelene i digitalne tranzicije, a to su: podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave i javnih usluga jer jedan od ključnih elemenata u razvoju i upravljanju razvojem jeste  kvalitetna, dinamična i učinkovita javna uprava; jačanje sustava zaštite okoliša i kvalitete javne infrastrukture kroz razvoj sustava upravljanja otpadom i educiranja i informiranja javnosti, te promjene svijesti kod stanovništva vezano uz okoliš, kako bi se podigla razina odgovornosti za okoliš.

Prioriteti Vlade  u 2024. godini bit će donošenje zakona i podzakonskih akata koji će pomoći ostvarenju zacrtanih i planiranih ciljeva Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Cilj je postići da Županija Zapadnohercegovačka bude prepoznatljiva po svojoj poduzetnosti, specifičnoj turističkoj ponudi u ruralnom i pustolovnom turizmu, kulturnim sadržajima, poduzetna za razvoj poslovnih ideja, inicijativama u kulturi, u razvoju projekata u javnom sektoru i privlačna za ulaganja, posjet i život.

Odluke donesene na sjednici Vlade

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o odobravanju isplate sredstava gradovima i općinama za sufinanciranje prijevoza učenika utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu. Ovom Odlukom odobrava se isplata sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu u iznosu 1.500.000,00 KM u svrhu sufinanciranja prijevoza učenika, koja se raspodjeljuju jedinicama lokalne samouprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj kako slijedi:Grad Široki Brijeg 508.950,00 KM;Grad Ljubuški 382.800,00 KM;Općina Posušje 342.450,00 KM iOpćina Grude 265.800,00 KM.

Kriterij raspodjele sredstava gradovima i općinama u Županiji Zapadnohercegovačkoj za sufinanciranje prijevoza učenika je broj upisanih redovitih učenika u javne osnovne i srednje škole u školskoj 2023./2024. godini, osim glazbenih škola. Grad Široki Brijeg ima upisanih 3564 redovitih učenika, Grad Ljubuški 2680 učenika, Općina Posušje 2398 učenika, dok Općina Grude ima 1861 redovitih učenika osnovnih i srednjih škola.

Odluku o donošenju Programa utroška sredstava „Tekući prijenosi za zaštitu okoliša“ utvrđenih Proračunam Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu. Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu predviđena su sredstva „Tekući prijenosi za zaštitu okoliša“ u iznosu 1.200.000,00 KM.

Odluku o kriterijima i odobravanju isplate sredstava s pozicije „Tekući prijenosi za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju“ utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu. Ovom Odlukom odobrava se isplata sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu u iznosu 521.000,00 KM.

Također je Vlada donijelaOdluku o davanju suglasnosti na Statut Javne ustanove Doma zdravlja Grudekoja je upućena u daljnju skupštinsku proceduru.

Odluku o korištenju sredstava Kapitalni izdaci – nabava opreme sa podračunima za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma i za ruralni razvoj utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu.

Usvojena izvješća tijela uprave ŽZH za 2023. godinu

Vlada je usvojila Izvješće o radu Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu, Izvješće o radu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu, Izvješće o radu Zavoda za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu i Izvješće o radu Službe za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu.

Rješenja o  imenovanju

Vlada je donijela Rješenje o prijedlogu za imenovanje člana Školskog odbora Osnovne škole Tina Ujevića Vitina Ljubuški. Za imenovanje člana u navedeni Školski odbor u ime Vlade Županije Zapadnohercegovačke predlaže se Dragana Bebek;

Rješenje o prijedlogu za imenovanje člana Školskog odbora Prve osnovne škole Široki Brijeg. Za imenovanje člana u navedeni Školski odbor u ime Vlade Županije Zapadnohercegovačke predlaže se Ružica Galić;

Rješenje o prijedlogu za imenovanje člana Školskog odbora Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški. Za imenovanje člana u navedeni Školski odbor u ime Vlade Županije Zapadnohercegovačke predlaže se Ivan Pavlović.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...