Vlada umirovljenicima daje novi dodatak prije Uskrsa

Kako je bilo još ranije najavljeno, Vlada Andreja Plenkovića će zbog sverastućih troškova života pred veliki kršćanski blagdan isplatiti jednokratne dodatke svima čija mirovina ne premašuje 880 eura. 

Predviđeno je da će ovu isplatu jednokratnog dodatka dobiti  gotovo 725 tisuća umirovljenika koji su mirovinu stekli u Hrvatskoj te u njoj imaju prebivalište. Oni moraju biti zatečeni u isplati mirovine za veljaču. Država je u proračunu za ovu isplatu osigurala gotovo 70 milijuna eura.

Očekivano, isplate se šalju u “razredima”, odnosno vezani su uz visinu mjesečnih primanja umirovljenika koja ne smiju premašiti 880 eura. Tak će oni koji primaju mirovinu u iznosu do 320 eura dobiti dodatak od 160 eura.

Oni koji primaju između  320,01 do 460 eura isplatit će se 120 eura,  dok oni s mirovinom iznosu od 460,01 do 600 eura će biti “nagrađeni” s 80 eura. Dodatak od 60 eura dobit će 119.505 korisnika s mirovinom od 600,01 do 730 eura, a najmanji dodatak od 50 eura će dobiti 83.508 umirovljenika s mirovinama od 730,01 do 880 eura.

Neki će ipak dobiti novac tek u lipnju

Kako dodaje HZMO, korisnicima koji su ostvarili ili će ostvariti mirovinu do 29. veljače te su zatečeni u isplati za mjesec veljaču 2024., najkasnije na dan 15. svibnja te ako im svota mirovine isplaćena za veljaču ne prelazi iznos od 880 eura.

Isto čeka i korisnike mirovina s inozemnim elementom te korisnicima mirovine koji su zaposleni, odnosno obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, isplata dodatka bit će izvršena u lipnju ove godine.

Ovo je inače sedma runda jednokratnih potpora umirovljenicima, na koju je do sad utrošeno oko 700 milijuna eura. Isplate su krenule za vrijeme pandemije 2020. godine, a nastavljaju se do danas, zbog sverastućih troškova života. 

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...