Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru partner u projektu Europska alijansa

Dana 28. lipnja 2024. Europska komisija objavila je listu 14 najbolje evaluiranih projekata univerzitetskih alijansi koje će financirati u narednom razdoblju. U jakoj konkurenciji 60 prijavljenih projekata, Europska alijansa univerziteta SUNRISE na čijoj aplikaciji je radio vrijedni tim profesora i administrativnog osoblja sa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru izvrsno je ocijenjena i projekat je odobren za financiranje.

Europska komisija je odobrila ukupno 14,4 milijuna eura za financiranje u naredne 4 godine SUNRISE Europske Alijanse koju čine 9 europskih univerziteta:

  • Technische universitaet Ilmenau, Njemačka, koordinator
  • Libera universita di Bolzano, Italija
  • Wyzsza szkola informatyki i zarzadzania z siedziba w Rzeszów, Poljska
  • Universite de technologie de COMPIEGNE, Francuska
  • Malardalens Universitet, Švedska
  • Universita politecnica delle Marche, Ancona, Italija
  • Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostar, Bosna i Hercegovina
  • European University – Cyprus LTD
  • Instituto politecnico de Viana de Castelo, Portugal

Ovih devet univerziteta podržalo je 48 pridruženih partnera. Pridruženi partneri iz Bosne i Hercegovine su: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo privrede HNŽ, Univerzitet u Bihaću, Sarajevo School of Science and Technology, BreakPoint d.o.o., Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostar.

Svi univerziteti koji sudjeluju u projektu imaju slične karakteristike, radi se o malim ili srednje velikim univerzitetima sa sličnom ponudom nastavnih planova i programa, te nisu situirani u metropolama.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ iz Mostara je jedini partner iz Bosne i Hercegovine u ovoj alijansi i jedini univerzitet iz FBiH čiju projektnu aplikaciju je u ovom pozivu Europska komisija prihvatila finansirati, zbog čega su na Univerzitetu jako ponosni, obzirom da se radi o do sada najobimnijem i najambicioznijem projektu Univerziteta uz podršku Europske komisije.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ nastoji biti pokretač razvoja privrede i šire zajednice općenito u regiji Hercegovine, te pružiti adekvatan odgovor i na klimatske promjene i demografske izazove sa kojima se suočavamo, te jačati europske i demokratske vrijednosti i inkluziju, što će realizacijom ovog projekta biti u značajnoj mjeri unaprijeđeno.

Univerzitet će zajedno sa partnerima razvijati inovativne pristupe procesu učenja i poučavanja, osigurati sredstva za mobilnost studenata, te kreirati strategiju za zajednički naučno-istraživčki rad u saradnji sa privredom i širom zajednicom općenito.

„Projekat SUNRISE za Univerzitet je od velikog značaja, obzirom da su ciljevi projekta u skladu sa misijom i vizijom Univerziteta, te će osnažiti lidersku poziciju Univerziteta u odgovoru na sve društvene izazove, a posebno na trenutno aktualne demografske izazove i izazove u oblastima digitalne transformacije i obnovljivih izvora energije. U saradnji sa partnerskim univerzitetima ćemo jačati vlastite kapacitete i dijeljenjem vlastitih resursa osnažiti kapacitete partnerskih univerziteta.“ istakla je rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prof. dr Alena Huseinbegović.

„Izuzetno se ponosimo uspjehom aplikacije za projekt SUNRISE. Na pripremi projektne aplikacije radili smo više od godinu dana. U tom procesu smo jasno utvrdili što su to potrebe našeg okruženja čijem rješenju u ulozi visokoškolske institucije možemo doprinijeti. U proteklom periodu, također smo utvrdili zajedničke vrijednosti sa partnerskim univerzitetima, te na koji način možemo činiti jednu funkcionalnu i produktivnu zajednicu. U konačnici, svrha projekta je kreirati održive resurse za jačanje saradnje Univerzitet-privreda sa ciljem da se smanji brain-drain iz manjih sredina u velike gradove, što bi svakako unaprijedilo kvalitetu života svakog pojedinca, te će se unaprijediti uvjeti poslovanja u manjim sredinama, posebno sa aspekta dostupnosti ljudskih resursa.“ naglasila je voditeljica projekta prof. dr Emina Junuz.

Zahvaljujemo se Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i ministrici prof. dr Jasni Duraković financijskoj podršci.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Igor Delač: Propagiram pozitivu i htio bi nastupati u Hercegovini

Igor Delač, poznati glazbenik prepoznatljivog glasa predstavlja svoj novi singl...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...