Lutkarsko kazalište Mostar pomjera umjetničke granice lutkarstva

Lutkarsko kazalište Mostar, ustanova koju svakog vikenda posjećuje veliki broj mališana i njihovih roditelja, ovoga vikenda na daskama koje život znače priređuje poslasticu za nešto stariju publiku.

Riječ je o predstavi Utopija koja govori o ljepoti i značaju umjetnosti. Središte priče je teza koja govori da je umjetnost sastavni dio života i kako bez umjetnosti ne možemo u potpunosti izgraditi sebe.

Nakon iznimno uspješne premijere ovoga vikenda publika će imati priliku pogledati i prvu reprizu. Predstava će se igrati u dva termina, u petak, 8.3.2024. u 18:00 i subotu, 9.3.2024. u 11:00 sati.

Režiju i tekst potpisuje Vanja Jovanović redatelj sa Akademije za dramsku umjetnost Zagreb. Vizualni identitet predstave izradio je Mario Tomašević, a za glazbu je zaslužan Marin Živković.

U predstavi igraju: Marta Haubrich, Tibor Oreč, Ivan Nevjestić i Anela Planinić Škutor.

Riječ redatelja:

Predstava Utopija bavi se značenjem umjetnosti, kako u životu pojedinca, tako i u životu jedne obitelji, jedne nacije, jedne civilizacije i jednog svemira. Predstava metaforički stavlja u fokus raspad jedne civilizacije i uspostavu nove u kojoj umjetnost nije dobrodošla. U distopijskom stilu ova predstava nudi pretpostavku kako bi svijet izgledao bez umjetnosti, a posebnost joj daje to što se izvodi upravo koristeći raznolike umjetničke izričaje poput likovne, glazbene, glumačke i lutkarske, te ih  objedinjuje u kazališni čin.

Radnje predstave prati jednu obitelj slikara i njihovu najmlađu članicu Martu. Kada od vršnjaka u školi sazna da joj obitelj od rođenja krije nestanak oca, tvrdeći da će se on vratiti svakog časa, ona odlučuje otići u potragu za njim u zemlju u kojoj je umjetnost zabranjena. U toj zemlji ona pronalazi razne ljude koji su zbog izostanka umjetnosti postali ljušture ispunjene beznađem, mržnjom i strahom. Svojim umjetničkim djelima ona im pomaže doživjeti mogućnost ljepote življenja i time im pokušava dati smisao.

Cijena ulaznice je 4 KM.

Budući da je broj posjetitelja ograničen svoje mjesto osigurajte rezervacijom putem web stranice lutkamo.com.

Rezervirane ulaznice preuzeti najkasnije 15 minuta prije početka predstave, jer u suprotnom rezervacija se poništavaNakon početka predstave nije moguć ulazak u dvoranu.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...