U sedam bh. gradova obavljeni besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a

Tvrtka dm sprovela je kampanju besplatnih dermatoloških pregleda u sedam bh. gradova. Cilj je bio informirati javnost o pravilnoj zaštiti od sunca, adekvatnom korištenju sredstava za zaštitu te značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži. Tijekom kampanje obavljeno je 489 dermatoloških pregleda, a identificirana je potreba za daljnjim pretragama kod 114 osoba, što ističe važnost redovnog praćenja stanja kože i pravovremenog reagiranja na bilo kakve promjene.

Zdravlje i dobrobit naših sugrađana su nam izuzetno važni, te nam je veoma drago da su se i ove godine odazvali na besplatne dermatološke preglede i educirali o neophodnosti prevencije. S kampanjom dermatoloških pregleda počeli smo još 2015. godine, a tijekom godina tu priliku je iskoristilo više od 5.000 građana. Njih 973 upućeno je na daljnje pretrage, što je pokazatelj neophodnosti ovakve aktivnosti. Pored toga, i na našim drugim aktivnostima, poput dm ženske utrke i Obiteljskog dana, nudimo uslugu besplatnih dermatoloških pregleda. Kako bismo istrajali u našoj misiji nastavljamo s posvećenim radom na podršci zajednici i širenju svijesti o važnosti brige o zdravlju“, poručila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga dmBiH.

Ova kampanja je samo jedan od brojnih koraka koje dm poduzima kako bi podržala zdravlje građana i aktivno doprinijela njihovom boljem životu.

Interes građana za besplatne preglede kože je zaista bio veliki. Najveći interes pokazale su osobe srednje i starije životne dobi, koji su većinom dolazili na preglede zbog mladeža i pigmentnih promjena na koži. Konkretno u Sarajevu je otkriveno trinaest semimalignih – dobroćudnih tumora na koži i ti pacijenti su upućeni na daljnji kirurški tretman. Kod četiri pacijenta su otkrivene atipične pigmentne lezije, koje zahtijevaju dodatne preglede i praćenje nadležnog dermatologa s digitalnim dermatoskopom. Interesiranje za besplatne preglede nije izostalo ni kod mlađe populacije te su najčešće dolazili zbog problema s aknama i ti pacijenti su dobili savjete o njezi problematične kože, kazao je dr. Kerim Alendar, specijalista dermatovenerologije.

Svijest građana o brizi kože je potrebno kontinuirano dizati na veću razinu, kako bi pravovremeno reagirali i vršili redovne dermatološke preglede, dodao je dr. Alendar.

Redoviti dermoskopski pregledi posebno su značajni za osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju raniju pojavu karcinoma kože i melanoma, u ovoj kategoriji su i osobe s velikim brojem madeža, preko 50, kao i osobe koje primijete neke promjene veličine ili boje madeža, tegobe i slično. Adekvatnom zaštitom kože, pravilnim korištenjem zaštitnih krema i izbjegavanjem štetnih ultravioletnih zraka, možemo spriječiti ubrzano starenje kože, pojavu pigmentnih promjena na koži, stvaranje bora i u konačnici melanom kože.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...

Plenković potvrdio: Bit ću prvi na listi za Europski parlament

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas višednevnu neslužbenu...