U Mostaru predstavljen roman Slavice Lončarić Đugum “Most”

Roman Slavice Lončarić Đugum “Most” predstavljen je u ponedjeljak 11. rujna 2023. Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

Knjigu su uz autoricu predstavili Marina Kljajo-Radić, Fadil Medar i Marela jerkić Jakovljević. Glazbeni prinos dala je Suzana Vinković na violini,

Roman “Most“ Slavice Lončarić govori o ljubavnom paru i o njihovoj ljubavi u doba rata uz brojne prepreke na relaciji Mostar-Split-Pula.

– To je prvi roman ove autorice koja je poznata kao pjesnikinja, kako samostalnim zbirkama, tako i pjesmama u skupnim zbirkama, autorica je nekoliko slikovnica, teksta za predstavu Teatra Naranča.

Ovo je roman o individualizmu koji se opire i ustrajava u vremenu kada je to najmanje poželjno i kada se svaki otklon od unaprijed zadane matrice ponašanja kažnjava i kad srcu nije dopušteno da bira ljubav – rekao je Fadil Medar.

Slavica Lončarić Đugum podjednako je uspješna u svojim ostvarenjima za djecu, predstavama za najmlađe, ljubavnoj poeziji te sada i u romanu.

Roman Slavice Lončarić Đugum, naslovljen samo jednom riječju – leksemom most, nudi etimološki nebrojeno mnogo konotacija od kojih su najčešće povezanost, impozantnost, premostivost, čvrstina, ljepota, umjetnost, zaljubljenost… Onima koji su ređeni i živjeli ili žive u gradu s četiri velika i više manjih mostova, taj leksem postaje semantički još širi. Mostovi su srce grada, njegova žila kucavica preko koje je pulsirao život u svim svojim oblicima – dobivaju antropološku vizuru – spajanjem obala postaju njihovo dijete. Autorica kaže za Krivu ćupriju „Ovo je Stari most kad je bio beba.“ Mostovi su kao i Neretva, imali i svoju mračnu stranu, hirove i virove, nepovratne skokove, sunovrate u ponor, ali njihova je veličanstvenost pronošenja života potiskivala tragiku nesretnih događaja – rekla je na predstavljanju Marina Kljajo-Radić.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...