Trump od Vrhovnog suda traži imunitet od kaznenog progona

Bivši predsjednik Donald Trump u utorak je podnio podnesak Vrhovnom sudu SAD-a u kojem traži imunitet od kaznenog progona zbog pokušaja poništavanja svog izbornog poraza 2020., a slučaj bi se trebao naći pred sucima sljedeći mjesec.

Trump se žali na odluku nižeg suda koji je odbio zaštiti ga od kaznenog postupka koji vodi posebni tužitelj Jack Smith jer je bio predsjednik kada je poduzeo radnje s ciljem poništavanja izborne pobjede Joea Bidena.

Podnesak iznosi argumente slične onima koje su Trumpovi odvjetnici ranije iznijeli pokušavajući ga zaštititi od kaznenog progona i ponavlja izjave koje je Trump dao tijekom kampanje.

– Predsjednik ne može funkcionirati, a samo predsjedništvo ne može zadržati svoju neovisnost ako se predsjednik suoči s kaznenim progonom za službena djela nakon što napusti dužnost, stoji u podnesku.

Trump, prvi bivši predsjednik koji se suočava s kaznenim progonom, republikanski je kandidat na predsjedničkim izborima 5. studenoga na kojima će se sučeliti s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

Trump nije uspio osporiti svjedočenja prije novog suđenja

Donald Trump nije uspio osporiti svjedočenja Michaela Cohena Stormy Daniels na njegovom nadolazećem suđenju po optužnici da je njegov bivši odvjetnik platio porno zvijezdi za šutnju prije izbora 2016.

Donald Trump je prošlog mjeseca zatražio od suca Juana Merchana da blokira njihovo svjedočenje, tvrdeći da je Michael Cohen u prošlosti lagao i da će vjerojatno ponovno lagati, te da će Stormy Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, nastojati iskoristiti suđenje da unovči svoju priču.

Bivši predsjednik i budući republikanski predsjednički kandidat izjasnio se nedužnim po 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije čime je želio prikriti da je platio Cohenu za isplatu Daniels kako bi šutjela o odnosu koji je imala s Trumpom 2006. godine, a koji Trump negira.

Suđenje je prvotno bilo zakazano za 25. ožujka, ali je prošli tjedan odgođeno za najmanje mjesec dana.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33) U ono vrijeme: Među onima koji...

Čačić: Pošteni dio desnice vjeruje Milanoviću

Predsjednik Reformista i član SDP-ove koalicije Radimir Čačić komentirao...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...