Trump melje državu po državu

“Hvala ti – MAGA!”, napisao je Donald Trump na svojoj platformi Truth Social, koristeći akronim svog slogana “Make America Great Again” i nabrajajući države u kojima je pobijedio. Trump je lako pobijedio svoju posljednju preostalu veliku protukandidatkinju, Nikki Haley, na predizborima održanim u Alabami, Arkansasu, Coloradu, Maineu, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Minnesoti, Tennesseeju, Teksasu i Massachusettsu, prema projekcijama televizijskih kuća uključujući CNN, NBC i Fox News.

Vermont je jedina država, barem zasad, u kojoj je, po projekcijama Decision Desk HQ, na republikanskim predizborima pobijedila Haley. Kod Bidena nije bilo neizvjesnosti, pobijedio je na demokratskim predizborima u svim tim državama, prema projekcijama, te u Utahu. Demokratska stranka je potvrdila da je pobijedio i u Iowi gdje se moglo glasati putem pošte od siječnja.

Haley bi nakon superutorka mogla odustati od kandidature

Deseci milijuna ljudi glasali su na izborima održanim u 15 od 50 saveznih država, plus jednom teritoriju SAD-a. Superutorak označava najveći pojedinačni dan natjecanja za stranačku nominaciju. Glasalo se od obale do obale, uključujući gusto naseljene države Kaliforniju i Teksas, gdje je velik broj delegata. Na predizborima, koji su počeli u siječnju u Iowi, kandidatima se dodjeljuju delegati za svaku državu koju osvoje.

Na republikanskoj strani na kocki je više od trećine ukupoga broja delegata koji formalno određuju tko će dobiti stranačku nominaciju. U igri 874 delegata od ukupno 2429 koji će odrediti kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore na konvenciji u srpnju.

Haley je služila u Trumpovoj administraciji kao njegova veleposlanica u UN-u.

Pokušala je privući republikanske umjerenjake i neovisne, ali njezina kampanja nije uspjela dobiti dovoljno zamaha da bi predstavljala ozbiljnu prijetnju Trumpu. Izgubila je predizbore u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini prošlog mjeseca. Vjeruje se da će nakon superutorka odustati od kandidature.  

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...