Trijumf krajnje desnice u Njemačkoj: “Ovo je povijesni događaj”

STRANKE vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP), gubitnici su izbora za Europski parlament danas u Njemačkoj, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postala je druga stranka po broju glasova te na istoku Njemačke najjača politička snaga.

“Uspjeh AfD-a je povijesni događaj. Na istoku Njemačke smo najjača snaga. Snažniji vjetar u leđa si ne možemo poželjeti”, rekao je dopredsjednik AfD-a Timo Chrupalla večeras nakon objavljivanja nepotpunih rezultata izbora za Europski parlament.

Demokršćani prvi, AfD drugi

Dodao je da su ti rezultati snažna podrška uoči izbora za parlamente u istočnim saveznim pokrajinama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu u rujnu.

Prema izlaznim anketama, pobjednik europskih izbora je demokršćanska Unija CDU/CSU s 30 posto glasova, iza koje slijedi AfD sa 16 posto. AfD je u saveznim pokrajinama koje su nekad pripadale Istočnoj Njemačkoj s 27 posto najjača politička snaga.

Vladajući SPD kancelara Olafa Scholza je s 14 posto ostvario slabiji rezultat od očekivanog. Zeleni su s 12 posto najveći gubitnici u usporedbi s izborima prije pet godina, kada su osvojili 20 posto. Također, vladajući FDP je osvojio pet posto glasova.

Stranka Savez Sahra Wagenknecht (BSW), koja se odcijepila od Ljevice, dobila je 5.5 posto, a Ljevica tri posto glasova. Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz pozvao je na promjenu političkog vodstva u Njemačkoj nakon današnjih izbora.

“Potrebna je promjena”

“Njemačkoj je potrebna politička promjena”, rekao je Merz. Glavni tajnik CDU-a Carsten Linnemann je od kancelara Olafa Scholza zatražio da ponudi mandat na raspolaganje. “Stranka kancelara je osvojila 14 posto, Unija CDU/CSU više nego dvostruko više. Vlada više ne može nastaviti s radom kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je Linnemann.

AfD je unatoč padu popularnosti zbog brojnih skandala u koje su upleteni njegovi političari, uspio, prema prvim analizama, profitirati od nezadovoljstva građana radom koalicijske vlade. AfD, ali i BSW su profitirali i od uvjerenja brojnih birača da ni Unija CDU/CSU također ne bi obavljala bolji posao da je u vladi.

Šefica AfD-a traži mirovne pregovore i prestanak “demoniziranja” Putina

AfD i BSW su se tijekom predizborne kampanje isticali i po kritici podrške savezne vlade Ukrajini u obrani protiv ruske agresije.

Odmah nakon objavljivanja rezultata predsjednica AfD-a Alice Weidel i predsjednica BSW-a Sahra Wagenknecht su se založile za početak mirovnih pregovora u Ukrajini. Weidel je rekla kako treba prestati “demoniziranje” Vladimira Putina, a Wagenknecht zatražila “zamrzavanje bojišnice” u Ukrajini. Ostale stranke oštro odbacuju te prijedloge.

Prve analize su pokazale da je AfD posebno bio uspješan kod mlađih birača. U skupini onih između 16 i 24 godine ta je stranka osvojila 17 posto glasova. Istodobno su vladajući SPD i Zeleni u toj skupini prošli loše, s podrškom između 9 i 11 posto.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Almir Gabrić Gabra za Običan radio o novoj pjesmi Stranac

Almir Gabrić Gabra već 30 godina doprinosi tuzlanskoj alternativnoj...