Tri četvrtine pitke vode na Planetu troši prehrambena industrija – prioritet racionalizacija i pročišćavanje

U organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici je održan stručni skup “Voda je život, voda je hrana”, u povodu Svjetskog dana hrane, koji se svakog 16. oktobra obilježava širom Planete.

Selmir Velić, doktor veterinarske medicine i magistar “Jednog zdravlja”, zaposlen u Inspektoratu Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo govorio je “Vodi u prehrambenoj industriji, te neophodnim resursima i problematici otpadnih voda”.

  • Tema koju je prepoznao INZ je jedna od najznačajnijih kako s aspekta zdravlja, tako i s aspekta zaštite čovjekove okoline, istakao je Velić i dodao –
  • Prehrambena industrija se ne može zamisliti bez vode kao energenta s jedne, te kao pomoćne ili glavne sirovine u većini proizvodnih pogona u Svijetu. Problematika otpadnih voda je i direktnoj korelaciji s porastom proizvodnje i broja stanovnika, istakao je Velić.

INZ sada već tradicionalno na Svjetski dan hrane organizira edukaciju za zdravstvene profesionalce, ali i sve druge uključene u ovaj sistem, od učenika i studenata, do inspekcija i zdravstvenih radnika.

  • Ovogodišnja tema po izboru Svjetske zdravstvene organizacije je voda, ali voda u kontekstu proizvodnje hrane i utjecaja na zdravlje stanovništva. Prehrambena industrija daleko najveći potrošač vode, jer se više od 75 posto upotrebljene pitke vode koristi u ovoj oblasti, a samim time i veliki zagađivač, jer proizvodi enormne količine otpadne vode. Tek oko 16 posto vode troše domaćinstva, a ostatak ostala industrija, istakao je dr. Jasmin Durmišević iz Odjeljenja za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a.

Dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a govorio je o utjecaju ekstremnih vremenskih nepogoda na zdravlje stanovništva, dok su dr. Nermin Rondić i Melita Lelić iz INZ-a govorili o obilježavanju i globalnom značaju Svjetskog dana hrane u organizaciji svih članica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Učesnici skupa su ocijenili da, obzirom da smo suočeni sa povećanjem korištenja, potrebno je značajno racionalizirati potrošnju, te optimizirati pročišćavanje otpadnih voda, da bi omogućili da pitke vode bude i za one koji dolaze.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...