Treći put raspisan natječaj za dramski tekst mladih autora

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, po treći put raspisuje Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina.

Cilj je Natječaja unaprjeđenje hrvatske suvremene drame, povećanje mogućnosti profesionalnoga angažmana mladih autora, jačanje hrvatskoga zajedništva te očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta.


Najbolji dramski tekst odabrat će povjerenstvo, koje će imenovati HNK Mostar, a treba biti napisan na hrvatskom jeziku, može pripadati bilo kojoj dramskoj vrsti ili žanru, ne može biti iz područja lutkarstva ili književnosti za djecu, ne može prethodno biti objavljen ili scenski postavljen, odnosno insceniran i treba biti dostavljen pod šifrom.

Autoru/ici najboljeg dramskog teksta bit će dodijeljena plaketa i novčana nagrada u iznosu od 3.000,00 KM. Bit će dodijeljene plakete i novčane nagrade autorima/icama drugoplasiranog i trećeplasiranoga dramskog teksta u iznosu od 1.000 KM. Rok za prijavu je 1. listopada 2024. godine.

Cijeli tekst natječaja dostupan je na internetskim stranicama HNK Mostar (www.hnkmostar.ba/natjecaj/) i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (www.hrvatiizvanrh.gov.hr).

Na prvom natječaju, objavljenom 2020. godine, prvonagrađen je dramski tekst „Zid“ autorice Ružice Aščić iz Daruvara, koji je povjerenstvo u sastavu Ivan Vukoja, Robert Pehar, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Anita Milićević izabralo između trideset pristiglih dramskih tekstova. Druga nagrada pripala je Mateji Posedi iz Nedelišća za dramski tekst „Visoke frekvencije“, a treća Moniki Herceg iz Zagreba za „Zakopana čuda“. Iste je sezone HNK Mostar raspisao i Natječaj za izbor redatelja do 35 godina starosti koji će režirati prvonagrađeni dramski tekst „Zid“, a redateljska eksplikacija Christiana Jean-Michela Jalžečića iz Zagreba ocijenjena je najboljom. Predstava je u HNK Mostar premijerno izvedena 2. srpnja 2022. godine.

Prema tekstu Monike Herceg „Zakopana čuda“ HNK Mostar ove će godine producirati radiodramu.

Godine 2022. na drugom natječaju povjerenstvo u sastavu Mladen Bićanić, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Ivan Vukoja ocijenilo je najboljim dramski tekst „Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi“ autorice Dorotee Šušak iz Zagreba. Druga nagrada dodijeljena je dramskom tekstu „Sobarica” Filipa Pažina, Mostarca s berlinskom adresom, a treću nagradu podjednako su podijelili Ana Dragozet iz Viteza za dramski tekst „Sve što su nam ukrali“ i Denis Ćosić iz Požege za „Vrli srednji vijek“.

HNK Mostar priprema e-publikaciju u kojoj će biti objavljeni svi nagrađeni tekstovi s prvog i drugog natječaja, a čija će promocija biti upriličena najesen prigodom obilježavanja 30. obljetnice osnivanja HNK Mostar.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...