Danas je dan stomatologa, a ovo je njihova povijest

Povijest stomatologije počinje prvim zapisima o zubobolji koji su nastali prije oko pet tisuća godina u Mezopotamiji. Suzbijanje zubne boli postizalo se raznim pripravcima, biljnog ili životinjskog podrijetla.

Prvi stomatolozi:

Prvi zubari pojavili su se u Egiptu oko 2600. godine prije Krista. Jedan od najboljih zvao se Hesi-Re. Kinezi su prije otprilike pet tisuća godina liječili zubobolje tvarima poput arsena koji je mogao ublažiti bol, ali i ubiti pacijenta. Za ublažavanje bolova koristila se i akupunktura.

Antički Grci su vjerovali da sve bolesti, uključujući i zubne, potječu od neravnoteže između četiri tjelesne tekućine. Zbog toga je puštanje krvi postalo popularna metoda liječenja koja je ostala u uporabi sve do početka dvadesetog stoljeća.

Prve zubne mostove izmislili su Etruščani između 1000. i 400. godine prije Krista Povezivali su zlatne kolute sa zdravim zubima, a današnji zubni mostovi su potomci tih ranih zubnih pomagala.

Napredak kroz povijest

Rimljani su pokorili Etruščane i kasnije izmislili zlatne krune, metode za učvršćivanje zubi i umjetna zubna pomagala izrađena od kostiju, drveta ili slonovače. Mnogi rimski liječnici su specijalizirali stomatologiju. Aulus Cornelius Celsius je u prvoj polovici prvog stoljeća bio prvi koji je popunio kavitet mješavinom tkanine i olova koje je u rupu utiskivao pincetom.

U sedmom stoljeću Kinezi su punili kavitete mješavinom srebra, kositra i žive, odnosno amalgamom, kako ga zubari zovu. Zubari na Zapadu počeli su ga koristiti tek tisuću godina kasnije. Kinezi su ujedno 1498. godine izumili četkicu koja sliči suvremenim četkicama. Drške su bile od bambusa ili kosti, a za četkanje su se koristile grube dlake divljih svinja.

Iznenađujući je podatak kako su već u 7.st. pr. Kr. Etruščani koristili slonovaču i kosti poduprte zlatnim okvirom kao nadogradnju za zube. To su bile preteče današnjih fiksnih mostova. Srednjovjekovni tzv. „brijači kirurzi“ nisu bili kadri u potpunosti nadomjestiti izgubljene zube, pa će proći i nekoliko stoljeća do prve uspješnije izrade lažnih zuba od metala i keramike.

Suvremena stomatologija

Stomatologija je počela poprimati svoj suvremeni oblik 1728. godine kada je Francuz Pierre Fauchard objavio svoje djelo „Zubar kirurg“, zbog kojeg su ga kasnije prepoznali kao utemeljitelja moderne stomatologije. U tom djelu je opisao znakove i simptome raznih oralnih bolesti, metode liječenja zubi te metode zamjene zubi i transplantacije zuba.

Prva električna bušilica proizvedena je 1870. godine, dok su 1950-ih godina u uporabu ušle ultra brze bušilice koje imaju brzinu vrtnje i do 400,000 okretaja u minuti.

Predsjednik i prvi lažni zubi

Jedan od najpoznatijih vlasnika „lažnih zubi“ bio je prvi američki predsjednik George Washington. Takvi će metalni i keramički nadomjesci u 20. stoljeću, nakon izuma tehnologije preciznog lijevanja krunica i mostova, prijeći u masovnu upotrebu.

Stomatologija je svoj procvat doživjela tijekom industrijske revolucije, osobito u SAD-u. Prva čišćenja zubnih kanala izvodila su se tamo 1830-ih godina.

Snimanje rendgenskim zrakama dovelo je do revolucije u medicini 1895. godine. Već godinu kasnije nastale su prve rendgenske snimke zubi. To je bio početak suvremene stomatologije.

Početkom 20. stoljeća u SAD-u je počela uporaba fluorida, jednog od sastojaka zubne cakline, u svrhu borbe protiv zubnih bolesti. U tom razdoblju je prvu popularnost steklo i izbjeljivanje zubi.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Agencija Laguna Posušje traži vozača minibusa

Agencija Laguna Posušje raspisuje natječaj za posao vozača minibusa....

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...