Stigme – Život s depresijom: Jozo Kolobarić otvoreno o svojoj dugogodišnjoj borbi

Jelena Pervan/Bljesak.info

“Kao i svaka bolest i depresija je bolest koja ne bira ni čovjeka, ni vrijeme, ni mjesto”, kazao je za Bljesak.info Jozo Kolobarić.

Naime, 31- godišnji sociolog i ekolog iz Posušja govorio je za dokumentarni serijal “Stigme” o dugogodišnjoj borbi i životu s depresijom.

Ispričao je Jozo o simptomima depresije, prihvaćanju dijagnoze i iznimnoj podršci obitelji.

U četvrtoj epizodi dokumentarnog serijala “Stigme” prepričao je kako je bilo zatražiti pomoć te otvoreno progovorio o ne tako rijetkim sucidalnim mislima koje se javljaju kod osoba koje boluju od depresije, ali i brojnih drugih bolesti.

“Vi se osjećate kao teret i u cjelokupnom tom razmišljanju vi želite da vas nema”, naveo je.

Osvrnuo se i na odnos bosanskohercegovačkog društva prema mentalnom zdravlju te etiketama koje se lijepe onima koji bez ustezanja govore o ovoj gorućoj temi.

“Stigmu nositi, da vam prilijepe da ste ludi, da nije dobro da se s vama sjedi, da nije dobro biti s vama u društvu… Jednostavno, da vas se ukloni”, istaknuo je Jozo.

Više od deset godina traje njegova borba s depresijom i trajat će, govori Jozo, zauvijek.

“Znam što znači biti odbačen, znam što znači kada vas napuste oni za koje ste misli da su vam tada najbliži i kada vam upute najgore riječi”, naveo je.

Upravo odbačenost koju je doživio, ponukala ga je da govori o mentalnom zdravlju i depresiji kako bi podigao svijest građana da mentalno zdravlje nije tabu tema.

Za svoju ‘misiju’ Jozo je izabrao rušiti predrasude o osobama koje žive s duševnim bolestima i stanjima te je zajedno s magistricom kineziologije Ana Marijom Penavom i predstojnikom Klinike za psihijatriju SKB Mostar prof. dr. Mirom Klarićem održao seriju predavanja po Hercegovini na temu “Derepsija i anksioznost, rak duše”.

Dokumentarni serijal “Stigme” nastao je u suradnji portala Bljesak.info i portala eTrafika. Riječ je o ispovijestima osoba koje su zbog svoje posebnosti suočene s predrasudama i diskriminacijom u društvu. Serijal će nastojati u deset epizoda upoznati javnost da među nama žive ljudi koji zbog svojih različitosti nailaze na osude i neprihvaćanje društva.

Svi oni koji se bore s mentalnim zdravljem te trebaju pomoć ili savjet mogu kontaktirati Plavi telefon 080 050 305, besplatnu liniju za pomoć.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...