Socijaldemokrati se javili nakon što je Beljak otišao Grbinu

Jučer je deset političkih stranka ljevice i centra postiglo dogovor o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore. Suradnju su dogovorili SDP, Fokus, IDS, PGS, Reformisti, Centar, Radnička fronta, Stranka s imenom i prezimenom, Glas i HSS.

Oporbeni blok sastavljen je od stranaka koje su 16. veljače organizirale prosvjed protiv Andreja Plenkovića i njegove vlade. Iznimka su Socijaldemokrati koji su sudjelovali na prosvjedu, ali čini se da neće biti uključeni u koaliciju. 

Socijaldemokrati su se sada oglasili priopćenjem. Kažu kako njihov predsjednik Davorko Vidović “pozdravlja i smatra dobrodošlom jučerašnju najavu okupljanja stranaka od centra na lijevo jer takvo okupljanje je na tragu onoga na što su i Socijaldemokrati pozivali”.

“Hrvatska vapi za promjenom načina upravljanja”

Vidović ipak upozorava kako je potrebna “jasna vizija koja će te stranke držati na okupu”. Šef Socijaldemokrata također smatra kako će biti nužno zatomiti “taštine i osobne interese” te ističe da će slaganje izbornih lista biti najdelikatniji dio dogovora. 

Poručio je kako Socijaldemokrati “zagovaraju ozbiljnost u hrvatskoj politici i promjenu političke paradigme upravljanja zemljom”. “Hrvatska nakon 30 godina vapi za promjenom načina upravljanja i pozvali smo sve koji se slažu s tim da nam se pridruže u savez Naša Hrvatska”, naveo je. 

“Naš cilj ne može biti da se makne HDZ a da se pritom ništa ozbiljno ne promijeni. Potrebno je promijenit koncepciju upravljanja Hrvatskom, a takav projekt zahtijeva ozbiljne ljude koji se neće spustiti na razinu političkog preživljavanja i kupovanja oporbenog saborskog mandata”, dodao je.

“Mi kao stranka idemo dalje”

Osvrnuo se i na odluku šefa HSS-a Kreše Beljaka da se pridruži Grbinovoj koaliciji. “Potpisali smo politički savez s HSS-om, a njihovi birači će odlučiti je li Naša Hrvatska za njih prihvatljiva ili ne. To što je Beljak na mig Grbina izabrao opciju za koju misli da mu jamči političko preživljavanje to je njegov izbor”, rekao je Vidović.

“To je legitimno u politici. Mi kao stranka idemo dalje i vidim dodatnu šansu da afirmiramo potpuno drugačiji pristup politici u odnosu na ono što imamo sada”, nastavio je. Napomenuo je kako Socijaldemokrati u ovom trenutku “žele pokazati građanima kako su oni opcija koja želi okupljati poštene i pametne ljude kojima su vrata zatvorena u ovom sustavu klijentelističkog prisvajanja države i institucija”.

“Mi želimo njima otvoriti prostor, a ne za partijske apartčike i poslušnike. Spremni smo razgovarati sa svima koji prihvaćaju naša načela. 30 godina upravljanja državom na ovakav način pokazalo je da HDZ to ne može napraviti jer je utemeljen na klijentelizmu, a ni SDP nije odolio pritisku ljudi koji u politici traže isključivo osobnu korist”, naglasio je. 

“Vrijeme je da Hrvatska počne razmišljati na drugačiji način i da se politički diskurs promijeni. Svi koji su spremni u tome sudjelovati naši su partneri”, zaključio je.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...