Simon Harris nasljednik Lea Varadkara na mjestu irskog premijera

Simon Harris naslijedit će irskog premijera Lea Vardkara pošto je u nedjelju bez protukandidata izabran za novog čelnika stranke Fine Gael.

Harris, 37-godišnji ministar najpoznatiji po svojoj ulozi u prvotnom odgovoru na covid-19, članovima stranke rekao je da će među njegovim prioritetima biti pomoć malim poduzećima, usredotočenost na poštivanje zakona i reda, te rješavanje pitanja migracija.

Premijer će postati kad ga izaberu zastupnici irskog parlamenta koji se treba sastati 9. travnja. Harris će postati najmlađi irski premijer u povijesti, a trebao bi biti izabran glasovima svoje stranke Fine Gael i njezinih koalicijskih partnera. 

Harris će imati oko godinu dana da spasi koaliciju od poraza na parlamentarnim izborima. Ankete su u protekle tri godine stavile Sinn Fein, ljevičarsku stranku koja podupire ujedinjenje sa Sjevernom Irskom, britanskom provincijom, kao najizgledniju za predvođenje nove vlade.

Varadkar je na sveopći šok najavio svoj odlazak u srijedu, zatekavši čak i svoje najbliže političke suradnike, rekavši da će Fine Gael imati bolje šanse reizbora pod drugim čelnikom.

Harris je proteklih dana govorio o tome kako se uključio u politiku kao “svojeglav, ćudljiv tinejdžer” kojeg je ljutio manjak obrazovne podrške za njegova autističnog brata. Pokušavao se okarakterizirati kao “slučajni političar” iako je veći dio svoga odraslog života proveo u parlamentu.

Jedan je od najistaknutijih irskih ministara sa snažnom medijskom prisutnošću. Jedan oponent je zbog Harrisova korištenja društvenih mreža političara nazvao “TikTok taoiseach” (irska riječ za premijera).

I dok je ekonomija snažno rasla pod Varadkarom, uzastopne vlade mučile su se s desetljećem dugačkom krizom stanovanja, a odnedavno i pritiskom rekordnog broja tražitelja azila i izbjeglica.

Nasljeđivanje trostranačke koalicijske vlade koja odrađuje dogovoreni politički program ostavit će Harrisu malo prostora za bilo kakve nove političke inicijative.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...