SDP se dogovorio o listama

PREDSJEDNIŠTVO SDP-a večeras, uz izborni programa i koalicije, razmatralo i prijedlog Peđe Grbina da se koalicijskim partnerima prepusti sedam do osam sigurnih, ulaznih izborna mjesta na listama i nakon više od tri sata rasprave većinom glasova prihvatilo prijedlog.

Arsen Bauk je ranije za Dnevnik Nove TV izjavio kako će SDP izaći na izbore s pet partnera, te da pregovara sa šestim. Podsjetimo, četiri stranke su prethodnih dana izašle iz SDP-ove koalicije, ali Bauk je najavio potencijalnu postizbornu koaliciju s tim strankama. 

“Što se tiče preostalih četiriju stranki koje su bile na predstavljanju koalicije, kolege iz IDS-a i PGS-a tada su najavili da će u VIII. izbornoj jedinici, s obzirom na to da se radi o regionalnim strankama, izići sa svojom listom, ali su jasno naglasili da su uz buduću vladu lijevog centra. Kolege iz Fokusa su također rekle da će biti uz vladu lijevog centra”, kazao je. 

Bauk kao zamjena za Milanovića

U prvoj izbornoj jedinici, u kojoj je bilo planirano da se kandidira predsjednik Republike Zoran Milanović, što Ustavni sud nije dopustio, na prvom mjestu trebao bi biti upravo Bauk, a odmah iza njega navodno bi bila čelnica SSIP-a Dalija Orešković koja je, neslužbeno se moglo čuti za svoju stranku tražila još jedno mjesto u prvoj izbornoj jedinici, doduše, neulazno.

Premda su neki europarlamentarci odbijali sudjelovati na izbornoj listi za parlamentarne izbore uz argument da time varaju birače, ipak će vjerojatno na 14. mjestu u 1. izbornoj listi biti Tonino Picula. Listu u dugoj izbornoj jedinici SDP-ove koalicije predvodit će SDP-ov Boris Lalovac, a na trećem mjestu u toj jedinici pred birače bi trebala izaći čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Borzan na 14. mjestu kao potpora listi

S dna liste preferencijalnom glasovima birača ulazak u 11. saziv Sabora tražit će i nezavisni zastupnik Bojan Glavašević, no, zainteresiran je i za Europski parlament.

Na čelu liste u trećoj izbornoj jedinici bit će SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, dok bi od koalicijskih partnera članica Reformista Natalija Martinčević dobila 7. mjesto, a čelnik te stranke Radimir Čačić za ulaz u Sabor borio bi se preferencijalnim glasovima s 13. mjesta.

Vodeći na listi u četvrtoj izbornoj jedinici bio bi SDP-ov gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić, dok bi ulazno mjesto dobio HSS-ovac Darko Vuletić. Na 14. mjestu, kao potpora listi, bit će europarlamentarka Biljana Borzan koja također nije bila sklona takvom rješenju.

Grbin prvi u osmoj izbornoj jedinici

U petoj izbornoj jedinici listu vodi Predrag Fred Matić, a među koalicijskom partnerima ne vlada jagma za mjesto u njoj, kao ni četvrtoj, sedmoj i devetoj, za koje im je Možemo! koji na nacionalnoj razini izlazi samostalno ponudio tzv. točkastu koaliciju, jer je riječ o jedinicama u kojima lijevo-liberalne stranke tradicionalno slabije stoje.

Koalicijsku listu u šestoj izbornoj jedinici predvodi bivši SDP-ov ministar Mihael Zmajlović, a na trećem bi se mjestu trebao naći čelnik HSS-a Krešo Beljak. SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček vodit će listu u sedmoj izbornoj jedinici.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin bit će prvi na listi u osmoj izbornoj jedinici, a kako su iz prvotne postave predizbornog saveza otpali IDS, PGS i Radnička fronta kojima je ta jedinica izborna baza, očekuje se da će ta lista biti u potpunosti popunjena SDP-ovcima.

U devetoj će prva na listi biti SDP-ova Sabina Glasovac, međutim, u toj jedinici nije gužva jer se smatra HDZ-ovom utvrdom, a tek treba vidjeti hoće li se s Možemo! dogovoriti točkasta koalicija.

Centar ispregovarao 11 mjesta na listama?

Listu desete izborne jedinice trebao bi predvoditi SDP-ov veteran Ranko Ostojić, a ulazna mjesta navodno bi trebala pripasti i vodećim političarima Centra Marijani i Ivici Puljku, njoj 2., a njemu 5. mjesto na izbornoj jedinici.

Od sudionika sjednice Predsjedništva neslužbeno se čuje da je ispregovarano 11 mjesta na listama za Centar, doduše, sva bi bila neulazna osim za bračni par Puljak. A kako su tražili mjesta na dnu liste, primjerice, u Osijeku i Rijeci, ali i dva u prvoj izbornoj jedinici očito je riječ o pokušaju izgradnje stranke i izvan Splita.

Na sjednici je bilo otpora nekim prijedlozima i nije baš vladalo oduševljenje onime što je šef stranke izložio, pogotovo u trećoj i desetoj izbornoj jedinici, u kojima lokalni članovi stranke nisu zadovoljni ustupanjem mjesta Reformistima, odnosno, Centru zbog nesuglasica na terenu, no, vrh stranke poziva na viši cilj – svrgavanje HDZ-a s vlasti.

Konačna odluka sljedeći ponedjeljak

Protiv Grbinovog prijedloga glasali su Sabina Glasovac i Ranko Ostojić, a ostali su prihvatili zbog bojazni da dogovor ne propadne, jer je, čuje se neslužbeno, Grbin priču postavio na način ‘uzmi ili ostavi’, a alternativa bi bila da SDP samostalno izađe na izbore.

Očekuje se da će čelnici SDP-a, Reformista, Centra, GLAS-a, HSS-a i SSIP-a predizborni sporazum parafirati u petak poslije podne, o čemu će, kao i o izbornim listama i točkastoj koaliciji s Možemo!, definitivno odlučivati Glavni odbor SDP-a u ponedjeljak.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...