Ruhur: Umjetnost je suma iskustava koje prenosimo drugima

Ruhur, novo ime na našoj glazbenoj sceni koji donosi osvježenje svojim prvim singlom “Nanovo”. 

Ruhur dolazi iz glazbeno bogate obitelji koja je njegovala ljubav prema različitim žanrovima, što je značajno utjecalo na njegov razvoj kao umjetnika. Njegovo obrazovanje obuhvaća studije glazbene teorije i produkcije kroz koje je eksperimentirao s različitim stilovima, što mu je omogućilo da razvije jedinstven zvuk.

Ruhur je projekt na kojem intenzivno radim posljednjih godinu dan. Ruhur je nastao 2023. godine, a zapravo je u nastajanju od mog rođenja jer umjetnost na neki način i jeste suma svih naših iskustava koje pokušavamo prenijeti u nekom kratkom prostorno-vremenskom intervalu. Na pjesmi sam radio s našim velikim Enesom Zlatarom producentom i frontmenom benda Sikter. Prateće vokale je otpjevala Dunja Galineo Kajevic s kojim je pjesma dobila balkansko afričku dimenziju.“, otkrio nam je Ruhur.

Ruhurov rad nije samo glazbeni eksperiment već i odraz njegovih dubokih promišljanja o životu i društvu. Njegova sposobnost da kroz glazbu prenese kompleksne ideje i emocije čini ga posebnim na glazbenoj sceni.Pjesma govori o ljudskim apetitima i kako želimo uvijek nešto novo. Bilo da je to novi posao, novi telefon, novi auto. U tome nema ništa loše ali je pitanje koliko nas to košta je li nam zaista treba ili zadovoljavamo samo naš ego. Ako pogledamo djecu dovoljno je da su siti i da ih roditelji zagrle i svi problemi nestanu. Tako i stihovi govore da kada smo mali nemamo ništa a ipak  imamo čitav svijet.”, istaknuo je Ruhur.

Imam dosta različitih glazbenih utjecaja rocka, metala, repa, hip-hopa, jazza i sve se to na neki način provuče kroz pjesmu. Ali ako bi morao u jednoj riječi reći rekao bi da je neki alt-pop.“, ističe Ruhur.

Što se tiče snimanja spota, to je bilo jedno divno iskustvo s nevjerojatnim ljudima i velikim profesionalcima – našim mladim i perspektivnim glumcem Enesom Kozličićem, videografom Dinom Kadragićem i dizajnericom Esmom Začiragić. Sniman je na zaštićenom području Skakavac nadomak Sarajeva, prema mom scenariju, gdje smo snimali i na nepristupačnim terenima koje je ekipa odlično i odlučno savladala za neke od kadrova u prirodi koji oduzimaju dah, a ja sam u par navrata zamalo dobio srčani udar zbog Enesovog hodanja po liticama.”, na kraju je Ruhur opisao snimanje spota.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ivan Marić: Ljudi moraju biti svjesni da bacajući otpad ubijaju sve nas

Speleološko društvo Herceg utemeljeno je 2012. godine. Osnovni ciljevi...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Igor Delač: Propagiram pozitivu i htio bi nastupati u Hercegovini

Igor Delač, poznati glazbenik prepoznatljivog glasa predstavlja svoj novi singl...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...