Inicijativa građanki/na Mostara promovira ravnopravnost spolova u Ustavu BiH

Inicijativa građanki/na Mostara u suradnji s Inicijativom Građanke za ustavne promjene u nedjelju, 10. ožujka, provela je važnu aktivnost usmjerenu ka podizanju svijesti građana o neophodnosti rodno senzitivnog pristupa i afirmativnih mjera u procesu ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini.
U okviru ove aktivnosti, članice Inicijative građanki/na Mostara su dijelile letke o platformi ženskih prioriteta za Ustavne promjene, ističući ključne elemente rodne ravnopravnosti koji bi trebali biti integrirani u Ustav BiH. Jedan od ključnih aspekata koje Inicijativa Građanke za ustavne promjene naglašava jeste potreba za rodno senzitivnim jezikom unutar ustavnih tekstova.

S obzirom na to da je trenutni Ustav BiH napisan isključivo u muškom rodu, žene su nevidljive unutar njega, što izravno doprinosi diskriminaciji i neravnopravnosti spolova. Upravo iz tog razloga, Inicijativa Građanke za ustavne promjene zagovara uvođenje rodno senzitivnog jezika u Ustav kako bi se osigurala adekvatna reprezentacija i zaštita prava svih građanki. Pored toga,

„Platfroma ženskih prioriteta za Ustavne promjene“ ističe važnost afirmativnih mjera kao sredstva za ispravljanje postojećih nejednakosti i osiguranje stvarne ravnopravnosti spolova. Ove mjere su ključne u osiguravanju jednakih mogućnosti i pristupa resursima za sve građane, bez obzira na spol.

Konačno, Platforma jasno definira ravnopravnost spolova kao potpunu zabranu izravnih i neizravnih oblika diskriminacije nad ženama te promoviranje jednakih mogućnosti i prava za sve članove društva.

Uzimajući u obzir ove ključne aspekte, Inicijativa građanki/na Mostara i Inicijativa Građanke za ustavne promjene nastavljaju svoj rad u borbi za rodnu ravnopravnost i promjene u okviru koje će osigurati pravednost i inkluzivnost za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...