Zašto politika EU po pitanju smanjenja broja pušača nije dovoljno učinkovita

Rezultati novog istraživanja koje je objavila tvrtka Povaddo otkrivaju da je među Europljanima opće prihvaćeno da su bezdimne alternative, kao što su duhanski proizvodi na bazi zagrijavanja i elektronske cigarete, razumne alternative cigaretama i da EU treba pažljivo da razmotri posljedice poreske politike koja se na njih primjenjuje.

Dvije trećine (66%) punoljetnih ispitanika u Europi smatra da se pušači mogu preći na znanstveno utemeljene alternative manjim oporezivanjem ovih proizvoda u odnosu na cigarete, ali dovoljno visokim da mlade i nepušače odvrati od njih.

Istraživanje koje je nezavisna tvrtka za ispitivanje javnog mnijenja Povaddo sprovela za tvrtku Philip Morris International (PMI) na više od 14.000 punoljetnih ispitanika u 13 europskih zemalja pokazalo je da 65% ispitanika smatra da donositelji odluka prilikom kreiranja regulativa o duhanskim i proizvodima koji sadrže nikotin ne uzimaju u obzir utjecaj ovakvih odluka na same pušače.

Štoviše, 66% punoljetnih osoba iz opće populacije širom Europe su suglasni da organizacije kao što su EU i Svjetska zdravstvena organizacija trebaju se više baviti smanjenjem štetnosti tako što će poticati pušače da koriste manje štetne proizvode umjesto što pokušavaju da potpuno ukinu konzumiranje duhana.

Vlade, također, mogu pomoći da se poboljša javno zdravlje tako što će zagovarati politike koje potiču punoljetne pušače da pređu na inovativne bezdimne alternative koje imaju potencijal da budu manje štetne od nastavka pušenja cigareta, smatra dva od tri ispitanika.

Rezultati ovog istraživanja govore da postoji jaz između kreatora politike i građana koje oni zastupaju i predstavljaju kad je riječ o duhanskoj politici“, izjavio je predsjednik tvrtke Povaddo Vilijam Stjuart. „Pristup politike EU je više usmjeren k nerealnom cilju potpunog eliminiranja upotrebe nikotina, dok je većina javnosti sklona pragmatičnom konceptu smanjenja štetnosti od pušenja i poticanju pušača da koriste manje štetne proizvode sa nikotinom“.

Pored toga, istraživanje pokazuje da se 74% ispitanika slaže da zabrana određenih duhanskih i nikotinskih proizvoda zapravo neće dovesti do smanjenja konzumiranja. Umjesto toga, korisnici će jednostavno potražiti ove proizvode na crnom tržištu. Gotovo isti postotak građana EU smatra da nedozvoljena trgovina duhanskim i nikotinskim proizvodima može da ima ozbiljne negativne posljedice po sigurnost i javno zdravlje u njihovoj zemlji.

Zaključak je da se nelegalna trgovina duhanskim i nikotinskim proizvodima smatra problemom širom Europe i ljudi su upoznati s negativnim posljedicama koje iz toga proističu“, kaže Stjuart. „Jasan je stav javnosti da vlade moraju u obzir uzeti nelegalnu trgovinu kada odlučuju kako da reguliraju i oporezuju ove proizvode, a mnogi smatraju da to u ovom trenutku nije slučaj.“

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...