Projekt zaštite Boračkog jezera i vraćanja riječnog raka u jedan od bisera naše zemlje

Bosna i Hercegovina je u cijeloj regiji poznata po svojim prirodnim ljepotama, a Boračko jezero jedan je od prirodnih bisera naše zemlje, koji ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Okruženo strmim i šumovitim visovima Crne gore i Tranjine, ovo jezero je omiljeno izletište svih stanovnika BiH, ali i turista iz regiona. Upravo zbog toga mnoge organizacije ukazuju da svi zajedno trebamo čuvati i očuvati Boračko jezero.


„Eko selo Boračko jezero“ tako je iniciralo projekt “Zaštita bioraznolikosti Boračkog jezera i povratak autohtonih vrsta u njihova prirodna staništa – vratimo riječnog raka Astacus astacus L. u Boračko jezero” koji će trajati 20. i 21. listopada.

  • U sklopu projekta bit će održan okrugli sto – panel diskusija na temu “Zaštita bioraznolikosti Boračkog jezera i povratak autohtonih vrsta u njihova prirodna staništa – vratimo riječnog raka Astacus astacus L. u Boračko jezero”. Cilj ovih projektnih aktivnosti jeste, prije svega, da se predstavnici relevantnih lokalnih institucija/lokalnog stanovništva/vlasnika i upravitelja objekata i drugih korisnika stalnih i privremenih objekata u neposrednoj blizini Boračkog jezera, ali i šireg područja, kao i ostale zainteresirane strane, upoznaju s bioraznolikošću Boračkog jezera, te informiraju zašto je bitno zaštititi ovaj ekosistem i zašto se mora djelovati promptno da bi se zaustavilo njegovo dalje narušavanje, odnosno na koje načine djelovati da bi se spriječilo njegovo zagađivanje. Koje su to akcije koje treba poduzeti da bi se spriječio negativan utjecaj na ovaj ekosistem, popravilo njegovo trenutno stanje i na koji način mogu djelovati da bi se očuvao, za buduće generacije – poručuju organizatori projekta.
    Okrugli sto počinje u petak, 20. oktobra u 16 sati u kongresnoj Sali hotela „Garden City“ u Konjicu, a panelisti će biti stručnjaci iz sfere ekologije, očuvanja i zaštite okoliša, zajedno s predstavnicima lokalne samouprave.
  • Ulaz je slobodan uz prethodnu najavu i rezervaciju mjesta. Uz brojne predviđene aktivnosti plan je da se, zajedno s lokalnom zajednicom i vladajućim strukturama, pronađe adekvatno rješenje koje bi zaustavilo daljnje onečišćenje jezera i sačuvalo ovaj prirodni biser od daljnjeg uništenja, te postepeno vratilo autohtone vrste u njega (npr. riječni rak Astacus astacus L.). Krajnji cilj je da se stvori održivi plan razvoja ovog područja uz minimalan utjecaj na okoliš. U konačnici, želja i cilj ovog projekta je da se pokrene inicijativa energetskog, odnosno kanalizacijskogt prstena oko Boračkog jezera s kolektorom za pročišćavanje otpadnih voda. Projekt su podržali Grad Konjic, hotel „Garden City“, Turistička zajednica HNK/HNŽ, „Igman“ Konjic, „Ekopak“ Sarajevo, a medijski pokrovitelj je BHT 1. U sklopu projekta planirana je akcija čišćenja i uređenja priobalnog dijela Boračkog jezera uz učešće velikog broja volontera iz Konjica i Sarajeva, za koje će se, pored akcije čišćenja, organizirati i stručna radionica s ciljem jačanja ekološke svijesti svih sudionika – naglašava organizator projekta.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...