Priopćenje Gradskog odbora HDZ 1990 Mostar: Pravo na život

Ovih dana smo svjedoci kako uzurpatori javnih površina i investitori prekomjerne izgrađenosti vlastitih parcela, stavljaju sebe u ulogu osviještenih ekologa i zaštitara zelenih gradskih površina. Isti oni koji su svaki centimetar svoje građevinske parcele pokrili stambeno poslovnim kvadratima i prekršili sve propise i zakone o namjeni građevinskih površina. Apetiti za financijskom dobiti su im tijekom investicijske gradnje zamaglili svaku primisao da jedna urbana sredina treba zelene prostore.

I kada su kompletnu, do prije njih zelenu gradsku parcelu Rondo, prekrili unosnim poslovnim kvadratima,  dosjetili su se da gradu nedostaju  zelene oaze. Iz netom probuđene građanske svijesti, su izvukli rješenje u uklanjanju nekoliko kvadrata montažnoga objekta u kojemu, jedna mostarska obitelji, za razliku od njih, na pošten način osigurava skromnu egzistenciju. I u svojoj vizionarskoj genijalnosti su zelenu oazu, koju su sami uskratili građanima ovoga grada, pronašli ispod desetak kvadrata trafike Rondo.  I noramalno, sugovornike pronašli u gradskoj vlasti. Istoj onoj koja je zatvarala oči dok su investitori Prodajnoga centra Rondo uništavali rijetke ostatke zelenoga tla i prekomjernom katnošću i izgrađenošću prekršili sve zakonske propise i urbane planove.

Sve ovo pokazuje koliko su građani Mostara u stvari, taoci jedne uznapredovale političke, klanovske i obiteljske uzurpacije svih oblika društvenoga života, imovine i prostora. Razvidno je da su osobna,  kolektivna i egzistencijska prava dostupna samo povlaštenima unutar i oko HDZ BiH. Da rijeke prestaju biti javno dobro kada politički i financijski moćnici odluče da ih ograde zidovima vlastite bahatosti i demonstracije moći.. Javne površine i opća dobra u HNŽ-u preko noći u bescjenje mijenjaju titulare i postaju vlasništvo podobne i povlaštene kaste.. Borci, invalidi i žrtve obrane ovih prostora, njih devedeset, ostaju bez stambenih prostora voljom stranačke mediokritetske administracije. Bespravna gradnja cvjeta na obodnima i prigradskim naseljima, dok se gradska predstavnička vlast bavi uklanjanjem egzistencijalnih izvora, politički nepodobne niže klase. Samo zato jer zapinju za oko nasljednicima povlaštene i privilegirane društvene kategorije. Koji su, usput rečeno, u neutemeljenoj bahatosti uspjeli zasjeniti i vlastite očeve.

Sasvim je jasno da jedino HDZ-u  BiH i njegovom političkom vrhu odgovara stanje bezakonja. Da je kriza vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, samo scenarij koji će ostaviti dovoljno prostora i vremena da se do kraja realizira započeto i da se i posljednji ostaci zajedničke nam imovine i dobara pretoče u vlasništvo politički privilegirane kaste.

Hoće li trafika Rondo biti kap koja će preliti čašu, do vrha napunjenu pogubnim i nepopravljivim posljedicama jedne katastrofalne političke vlasti, ne znamo. Ali znamo da će HDZ 1990 uvijek stajati iza egzistencijalnih i demokratskih prava svakoga građanina ovoga grada.

U ime dosljedne politike HDZ-a 1990, Gradski odbor Mostar poziva svoje članove i stanovnike Mostara da stanu uz ovu ugroženu obitelj. Da već sutra, kao politički nepodobni, ne bi i sami postali žrtvom nepravde i bezakonja. Žrtvom režiranoga kontroliranoga nereda, koji nam svima, voljom vladajuće oligarhije, predugo ugrožava životni prostor i egzistenciju. Koja mlade pametne i obrazovane ljude šalje s kartom bez povratka, a bahate sinove, s lažnim diplomama, ostavlja kao primjer budućim generacijama.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...